Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Борис Джонсън умишлено е подвел британския парламент за "Партигейт", установи разследването

15 юни 2023, 12:54 часа • 1803 прочитания

Бившият британски премиер Борис Джонсън умишлено е заблудил депутатите, че не е извършвал нарушения на собствените си правила по време на пандемията Covid-19. Това установи парламентарна комисия в парламента в Лондон в нов доклад, публикуван на 15 юни.

Безпрецедентният доклад порицава поведението на Джонсън и се препоръчва да му бъде отказан пропуск за влизане в парламента. Припомняме, че той се отказа от депутатското си място именно заради скандала с партитата на "Даунинг стрийт" по време на локдауна, станал известен като "Партигейт".

В доклада на комисията сега се посочва, че Джонсън е "проявил сериозно неуважение" към парламента, когато след "Партигейт" е заявил пред депутатите, че правилата са били спазвани през цялото време.

Докладът също така упреква Джонсън за нападките му срещу безпристрастността на комисията, като констатира, че той е проявил неуважение към парламента още няколко пъти, когато е давал показания, предаде BBC.

Констатациите са историческо порицание за бившия министър-председател, който спечели убедителна изборна победа преди по-малко от четири години, но политическата му кариера се срина на фона на поредица от скандали.

"Неуважението е още по-сериозно, тъй като е извършено от министър-председателя, най-висшия член на правителството", пише в доклада на комисията, публикуван в четвъртък.

"Няма прецедент, в който премиер да е бил уличен в умишлено подвеждане на Камарата. Той подведе Камарата по въпрос от най-голямо значение за нея и за обществото, и го направи многократно", пишат членовете на разследващата комисия, като добавят, че Джонсън също така ги е подвел, когато е представил доказателства в своя защита.

ОЩЕ: Борис Джонсън кандидат за генерален секретар на НАТО

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес