Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Борис Джонсън обяви зелено партньорство за 550 млн. долара с Бил Гейтс

19 октомври 2021, 15:41 часа • 2495 прочитания

Британският премиер Борис Джонсън обяви партньорство на стойност 400 млн. паунда (552 млн. долара) с милиардера Бил Гейтс, което цели засилване на инвестициите в зелени проекти във Великобритания, предава Bloomberg.

Британското правителство ще обедини сили с програмата на Бил Гейтс Breakthrough Energy Catalyst за да засили развитието на зелената енергия, като част от плана за постигане на въглеродна неутралност до 2050 година. Джонсън обяви решението по време на събитието Global Investment Summit, провеждано в Лондон.

Великобритания е насочила най-малко 200 млн. паунда за развитието и прилагането на зелени технологични проекти, съобщават от правителствената агенция, занимаваща се с международна търговия. Програмата на Бил Гейтс изравнява горепосочената инвестиция в резултат на новото партньорство.

Програмата на Гейтс се фокусира върху четири технологични сфери: зелен водород, дългосрочни енергийни хранилища, устойчиви горива за авиацията и системи за улавяне на въглероден диоксид директно от въздуха.

Партньорството представлява „засилване за британската визия за зелена индустриална революция“, посочи Борис Джонсън.

"Ще постигнем амбициозните си климатични цели, единствено ако бързо засилим новите технологии в сфери като зеления водород и устойчиви горива за авиацията – технологии, които изглеждаха невъзможни само до преди няколко години“, каза Джонсън.

Споразумението идва само две седмици преди срещата на световните лидери за глобалните климатични цели, която ще се проведе в Глазгоу.

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес