Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Борис Джонсън е абсолютен лидер в борбата за премиерския пост във Великобритания

18 май 2019, 14:42 часа • 3245 прочитания

Бившият външен министър на Обединеното кралство Борис Джонсън е основният претендент за поста британски премиер след евентуалната оставката на сегашния ръководител на правителството Тереза Мей, пише британският вестник The Times, цитиран от TACC.

Вестникът публикува резултатите от проучване сред членовете на управляващата британска Консервативна партия, проведено от социологическата служба YouGov.

Според данните от изследването бившият външен министър е подкрепен от 39% от участниците в изследването. Доминик Рааб, бивш министър за Brexit, е на второ място по популярност с голяма разлика от Джонсън. Според проучването симпатиите на консерваторите също ще бъдат на страната на Джонсън в съотношение от 59% до 41%.

На трето място са министърът на околната среда, храните и земеделието Майкъл Гоув и вътрешният министър Саджид Джавид, с подкрепата на 9% от анкетираните, отбелязва още агенция "Фокус".

Бившият шеф на британското външно министерство и бивш кмет на Лондон Борис Джонсън заяви в четвъртък, че възнамерява да участва в борбата за поста на лидер на Британската консервативна партия, а оттам и за премиер на страната, когато Тереза Мей напусне тези длъжности.

Сегашният британски премиер каза по-рано, че ще подаде оставка веднага след като парламентът приеме проекта за споразумение с ЕС за Brexit, но не посочи какъв ще бъде бъдещият ѝ план, ако сделката не премине през парламента. Греъм Брейди, ръководител на Комитета на Консервативната партия „1922 г.“, обединяващ обикновени парламентаристи от Тори, заяви в писмено изявление, че датите за напускане на ръководителя на британското правителство и за избор на нов лидер на Консервативната партия ще бъдат определени в началото на юни след парламентарния вот по проекта за споразумение за Brexit.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес