Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Борел: Страните от Г-20 не споделят позицията на ЕС за Украйна

11 юли 2022, 10:11 часа • 4799 прочитания

Ръководителят на дипломацията на Европейския съюз Жозеп Борел призна, че позицията на съюза и страните от Г-7 по отношение на руската инвазия в Украйна, включително налагането на антируските санкции, все още не преобладава сред страните от Г-20. Той написа за това в своя блог, цитиран от EEAS.

Борел отбеляза, че независимо от това, че страните от Г-20 осъждат руската агресия, те се въздържат от по-категорични изявления и предприемане на действия, страхувайки се от последствия за себе си и желаейки да поддържат работни отношения с Москва.

„По принцип всички осъждат атаката срещу териториалната цялост и суверенитета на страната. Но когато се стигне дотам, че да се назове агресорът и да се посочи кой е отговорен за последствията, мнозина се въздържат по различни причини. Някои са по-загрижени за последствията за себе си, отколкото кой е отговорен за трудностите и как ще завърши този конфликт; други се оплакват от „двойните стандарти” или просто искат да запазят добри двустранни отношения с Русия. Мнозина не искат да вземат страна, защото това би застрашило геополитическите им интереси", пише Борел.

„Глобалната битка на наративите е в разгара си и засега не печелим“, признава ръководителят на европейската дипломация.

Ганчо Каменарски
Ганчо Каменарски Отговорен редактор
Новините днес