Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Борел чака ключови решения на външните министри на ЕС за Украйна

18 март 2024, 13:01 часа • 1608 прочитания

Върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел съобщи, че на срещата си външните министри на страните от блока ще обсъдят увеличаването на Европейския механизъм за мир с 5 млрд. евро в подкрепа на Украйна. Ще се говори и за използването на печалбите от замразените руски активи.

"Надявам се, че днес най-накрая ще приемем тези важни решения. Първо - фондът за подкрепа на Украйна с попълване на Европейския механизъм за мир с 5 млрд. евро, което се обсъжда от седмици. Определено се надявам, че днес министрите ще го одобрят", посочи той.

На 13 март постоянните представители на страните от ЕС се споразумяха за увеличение с 5 млрд. евро на механизма, който се използва за финансиране на доставките на оръжие за Украйна.

Снимка: БГНЕС

Пари от замразени активи за оръжия

Борел също така заяви, че се надява на споразумение между министрите относно използването на печалбите, генерирани от замразените руски активи, за подпомагане на Украйна, по-специално за увеличаване на средствата за украинската отбрана.

"Надявам се, че днес ще бъде постигнато политическо споразумение, за да се предприемат най-накрая действия по този въпрос", добави топ дипломатът на ЕС, цитиран от "Украинска правда".

Европейската комисия предложи конфискация на милиарди евро печалби, получени от замразени държавни активи на Русия в Европа, за да подпомогне Украйна с покупка на оръжия. Борел вече обяви, че на ниво ЕС има съгласие по въпроса, но всичко зависи от финалното решение на държавите членки. Някои от тях не са съгласни средствата да отидат по тази лииня: Три страни от ЕС не искат печалбите от замразените руски активи да отидат за оръжия за Украйна.

Санкции заради Навални

Министрите възнамеряват да приемат и нови санкции във връзка със смъртта на руския опозиционен лидер Алексей Навални.

Борел съобщи, че към срещата ще се присъединят дистанционно украинският външен министър Дмитро Кулеба и държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес