Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бомбата от Манчестър подсказва външна помощ за терориста-камикадзе (СНИМКИ)

25 май 2017, 08:40 часа • 2239 прочитания

Бомбата, която бе детонирана в Манчестър в понеделник срещу вторник (22-ри срещу 23-ти май) и която уби 22 и рани поне 59 души, е била мощна и сложна, като най-вероятно елементите ѝ са събирани не само на британска територия, сочат снимки от британската полиция. Те бяха анализирани от редица западни медии, предаде БГНЕС.

"Първоначалният анализ на базата на снимков материал, не позволява да се отгатне количеството взривно вещество в бомбата, но дава основание да се смята, че става дума за самоделно взривно устройство, изготвено много грижливо и добре обмислено", пише The New York Times.

Освен The New York Times, и The Independent публикува осем снимки на различни елементи от взривното устройство, фрагменти от синята раница, с която е внесено, както и отломки метал и пирони.

Според експерти, които са консултирали вестника на базата на тези снимки, „бомбата е била мощна, с лесно избухлив заряд, а шрапнелите са били вложени внимателно и методично“, за да предизвикат максимум щети.

Вестникът набляга на факта, че бомбата е била снабдена с необичаен детонатор, който имал малка печатна платка, а не прекъсвач, както често се прави. Електронната платка може да наведе на мисълта за дистанционно взривяване. Така бомбата е можела да бъде активирана от терориста камикадзе, но и от други членове на групата, планирала атентата. Батерията на взривното устройство е била по-мощна от обичайно използваните.

ТВ каналът NBC цитира американски представител, според чиято информация бомбата е била мощна, сложна и направена с материали, които са трудни за намиране във Великобритания. Това според него говори за това, че терористът-камикадзе е имал съучастници.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес