Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бой между мигранти и френската полиция заради опити за влизане във Великобритания (ВИДЕО)

03 септември 2017, 08:01 часа • 1825 прочитания

Френската полиция използва сълзотворен газ и трима нейни служители бяха ранени при сблъсъци с мигранти край пристанище Кале, предаде БГНЕС.

Мигрантите се възползваха от задръстване, за да се промъкнат в няколко камиона. Кале е магнит за хората, които се стремят да стигнат по всякакъв начин до Великобритания.

"Този уикенд нашите британски колеги бяха отворили само девет от 14-те платна, въпреки че очаквахме 9 000 автомобила в Евротунела и 7 500 в пристанището", заяви за АФП шефът на местната полиция Жан-Филип Венин. Той каза, че недостигът на ленти е забавило движението по главната магистрала А16 и дори предизвика задръствания. Около 50 мигранти "се възползваха от задръстванията, за да се качат в няколко камиона", посочи полицейският началник. Полицията трябваше да "играе на котка и мишка" и да използва сълзотворен газ, за да разпръсне мигрантите, предаде АФП.

Трима полицаи и няколко мигранти бяха ранени при сблъсъците. Няколко мигранти успяха да се качат на камион, но бяха прогонени от шофьора, който бе алармиран за тях от свои колеги.

Магистрала А16 е главната артерия за превоз на товари и пътници за Британия през тунела под Ламанша и пристанището Кале.

Миналия октомври френските власти затвориха прословутия лагер "Джунгла", чийто обитатели стигаха до 10 000 души, живеещи в крайно тежки условия. Въпреки затварянето на лагера френският град остава трамплин за мигрантите, опитващи се да стигнат до Великобритания. Те се стремят да попаднат по някакъв начин в камиони, насочващи се към тунела под Ламанша.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес