Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Боеве и хуманитарна криза в обградените от руски сили градове на Украйна

26 март 2022, 19:09 часа • 3569 прочитания

Продължаващи боеве и влошаваща се хуманитарна ситуация в обградените от руски сили големи градове - това показват последните информации от войната в Украйна, предава БНР.

Продължават боевете около и във обградените от руски сили градове като Мариупол и Чернихов. Кметът на Чернихов Владислав Атрошенко, цитиран от УНИАН, заяви, че към момента няма как да се организират хуманитарни коридори за извеждането на около 120 000 цивилни, останали в града. По думите на Атрошенко, вече е по-лесно да се преброят здравите жилищни постройки, отколкото напълно унищожените, както и че цивилните жертви са над 200.

Три силни експлозии са се чули следобед в западния град Лвов, който към момента е почти незасегнат в рамките на войната.

Стрелба и експлозии се чуват на кадри от протест на местни жилите в град Славутич, който приютява семейства от персонала на бившата атомна електроцентрала "Чернобил". По-рано украинските власти обявиха, че градът вече е под руски контрол. По последна информация нападателите са се изтеглили от центъра му след гражданската демонстрация.

Другаде в Украйна руските атаки изглежда са неуспешни, като към момента украинската армия успешно удържа офанзивите към Киев, Харков и Николаев. Според генералния им щаб, основен фокус на украинските сили в момента е удържането на врага при Кривой рог, Запорожие и Николаев.

По информация отново от Киев, руските сили вече не контролират напълно Херсон - единственият голям украински град, който към момента е завладян. При удар срещу военна база близо до Херсон е загинал генерал-лейтенант Яков Резанцев - седмият високопоставен руски военен, който умира в рамките на войната в Украйна. Тези информации не са потвърдени от Москва.

Руските агенции от своя страна съобщават, че украинските сили бомбардират жилищни райони на отцепилия се Донецк, както и че общо 16 хиляди души са били евакуирани от Донбас в руската Ростовска област.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес