Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Боен самолет се разби до военна база в Севиля

09 юни 2014, 19:45 часа • 14816 прочитания

Боен самолет Eurofighter се разби при приземяването в базата Морон, близо до Севиля, Южна Испания, съобщи испанското министерство на отбраната, предаде БГНЕС.

"Самолет се разби при приземяването в началото на пистата в база Морон. Това стана към 14:15 часа", съобщи говорителка на министерството, без да дава информация за съдбата на пилота.

Военната база Морон е използвана както от Испания, така и от американските военновъздушни сили. Само испанските военни обаче имат право да управляват самолети Eurofighter.

Корпорацията BAE Systems създава бойния самолет в сътрудничество с Европейската аерокосмическа група Airbus и италианската компания Finmeccanica. Консорциумът Eurofighter, най-голямата програма за отбрана на Европа, се конкурира с други производители на бойни самолети, като Lockheed Martin, Boeing и Dassault Aviation.

Миналия месец шефът на отдела по отбраната в Airbus Бърнард Герверт каза, че консорциумът може да прекрати производството на самолета Eurofighter през 2018 година, ако не подпише нови договори за износ на самолета. Разговорите за продажбата на самолети Eurofighter извън Европа са вече започнали. Преговаря се с Катар, Саудитска Арабия, Кувейт и Малайзия, добави Герверт.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес