Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Bloomberg: Европейските институции са били кибермишена

06 април 2021, 19:42 часа • 1390 прочитания

Редица институции на Европейския съюз, включително Европейската комисия, станаха мишена на значителна кибератака миналата седмица, съобщи агенция Bloomberg.

Говорител на ЕК заяви, че редица органи на ЕС „са преживели инцидент в областта на ИТ сигурността в своята ИТ инфраструктура“. Говорителят каза, че анализът на инцидента все още е в начална фаза и е твърде рано да се предостави убедителна информация относно естеството на нападението.

„Ние работим в тясно сътрудничество с CERT-EU - компютърния екипа за реагиране при извънредни ситуации за всички институции, органи и агенции на ЕС и доставчика на засегнатия ИТ продук“, каза говорителят. Засега не е установено значително изтичане на информация.

Нападението е било достатъчно сериозно, за да бъдат предупредени висши служители в Еврокомисията, твърди човек, запознат с въпроса. Същият заяви, че инцидентът е по-голям от обичайните атаки, които редовно засягат ЕС. Друг представител на ЕС каза, че наскоро служителите са били предупредени за потенциални опити за фишинг.

В последно време западните институции разкриха най-малко две сериозни кибератаки.

Европейският банков орган съобщи миналия месец, че системите му вероятно са били компрометирани след атака срещу имейл софтуера на Microsoft, който е свързан с Китай и разкрива данните на десетки хиляди организации, твърдят експерти по киберсигурност.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес