Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Bloomberg: ЕК иска да намали финансирането на Унгария заради съмнения за корупция

14 септември 2022, 14:50 часа • 3522 прочитания

Европейската комисия планира да препоръча намаляване на финансирането за администрацията на премиера Виктор Орбан поради опасения за широко разпространени подкупи в Унгария. Това твърдят високопоставени служители на ЕС пред Bloomberg, запазвайки анонимност.

ЕК планира да официализира оценката си в неделя, заявяват служителите. След това правителствата на ЕС ще вземат окончателно решение в рамките на три месеца, а за да влезе в сила предложението на изпълнителната власт в блока, ще е необходимо квалифицирано мнозинство от държавите членки.

Унгария е първата страна, която ще бъде подложена на проверка по силата на новите правила, които позволяват на ЕС да наказва държави членки, които накърняват финансовите му интереси. Комисията прекара месеци в разследване на ерозията на върховенството на закона по време на повече от десетгодишното управление на Орбан.

Кабинетът на унгарския премиер, който загуби достъпа си до финансиране от блока в очакване на резултата от проверката, се надява да получи финансиране от ЕС в размер на над 40 млрд. евро до 2027 г. Наскоро той предложи да създаде агенция за борба с корупцията и да измени редица закони, включително за обществените поръчки, за да разсее опасенията на изпълнителния орган на ЕС.

Според един от цитираните източници ЕК планира да предложи на лидерите на ЕС да дадат на Орбан време да изпълни обещанията си за ограничаване на корупцията. Унгария ще разполага с един месец, за да предприеме действия по препоръките на Комисията, но този срок може да бъде удължен до максимум три месеца.

ОЩЕ: Виктор Орбан си остава адвокатът на Кремъл в Европа

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес