Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Близо милион каталунци излязоха на митинг в Барселона

11 септември 2018, 21:18 часа • 2917 прочитания

Около милион каталунци се събраха на митинг в Барселона в подкрепа на независимостта на региона, предаде AFP, като се позовава на данни от полицията.

Става ясно, че демонстрацията е организирана навръх Деня на Каталуния, на който от 2012 г. се организират събития в подкрепа на отделянето от Испания. Броят на участниците в тазгодишната акция е сходен с този на включилите се в митинга през 2017 г.

Настоящият председател на Женералитата на Каталуния Ким Тора и неговият предшественик Карлес Пучдемон, който избяга от Испания след едностранното обявяване на независимостта на региона, призоваха за масово участие в демонстрациите в подкрепа за „развода“ между Барселона и Мадрид. „Нашето правителство е ангажирано да превърне републиката в реалност“, заяви Тора в телевизионно обръщение, направено в понеделник, отбелязва още агенция "Фокус".

През последните години привърженици на отделянето в икономически и политически разделения североизточен регион използваха отпразнуването на 11 септември („Диада“ - годишнина от падането на Барселона през 1714 г. под испанско управление - бел. ред.), за да популяризират своята кауза чрез масови демонстрации.

Снимка: Архив

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес