Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Блинкен: САЩ нямат по-добър приятел от Германия

23 юни 2021, 18:37 часа • 1576 прочитания

„Съединените щати нямат по-добър приятел от Германия“, каза държавният секретар Антъни Блинкен при първото си пътуване до Берлин след встъпването си в длъжност, съобщи АФП.

"Мисля, че е честно да се каже, че САЩ нямат по-добър партньор, по-добър приятел в света, от Германия", каза той на пресконференция заедно с канцлера Ангела Меркел, приветствайки идеята за "споделени ценности и интереси".

Германският канцлер Ангела Меркел от своя страна заяви, че приветства срещата на руския и американския президент Владимир Путин и Джо Байдън в Женева на 16 юни, информира ТАСС.

"Вярвам, че със САЩ сме намерили обща основа не само за идентифициране на геополитическите предизвикателства, но и за договаряне на съвместни действия. Това се отнася до Русия, това се отнася до Китай, както и до въпросите какви съюзи можем да създадем, какви са нашите интереси", каза тя на пресконференция преди преговорите в Берлин с американския държавен секретар Антъни Блинкен.

„Ще продължим тази размяна на мнения, разбира се, в светлината на разговора между президента на САЩ Джо Байдън и руския президент Владимир Путин“, добави Меркел. „Мисля, че при всички разногласия трябва да поддържаме отворени канали за диалог, ясно да идентифицираме позициите и интересите си и след това да видим какви коридори за решения се появяват“, каза канцлерът.

Германският канцлер направи предложение за покана на руския президент Владимир Путин на среща с лидерите на страните от ЕС. Както съобщи „Файненшъл Таймс“, позовавайки се на дипломатически източници, инициативата е била подкрепена от френския президент Еманюел Макрон. Според вестника съответното предложение е изразено от посланиците на Германия и Франция на заседание на комитета на постоянните представители на ЕС, проведено днес. Според изданието Берлин смята, че американско-руската среща на върха в Женева, проведена на 16 юни, може да послужи като основа за нормализиране на отношенията между Запада и Руската федерация.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес