Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бившият посланик на Украйна у нас: Не знаем какво е в главата на Путин

21 февруари 2022, 08:35 часа • 1629 прочитания

Всеки един сценарии е възможен. Не знаем какво е в главата на Владимир Путин. Подготвяме се за най-лошото. Това каза в ефира на Нова телевизия бившият посланик на Украйна в България Микола Балтажи.

„Ние внимателно следим как се развива ситуацията. Украинската дипломация работи много активно. Говори се, че Путин няма да спре“, заяви още той.

Според него е малко вероятно да има широкомащабно нахлуване в Украйна. „По вероятно е да има локално нахлуване в Донбас“, смята бившият посланик.

„Русия прави чудовищна кампания по дезинформация в целия свят с цел да дискредитира Украйна“, смята Балтажи. По думите му Русия създава много фейкове с цел да създаде впечатлението, че Украйна прави опити да напада.

„България би могла да помогне на Украйна с доставка на конкретни отбранителни оръжия и боеприпаси“, каза още Балтажи.

Балтажи заяви, че информацията, че се използват български гранатомети трябва да се провери.

Според бившият бившия зам.-външен министър на България Милен Керемедчиев това е руски шантаж. “Зеленси трябва да прояви сдържаност, защото това е което очаква Русия - украинската армия да прояви по-голяма активност”, каза Керемедчиев.

“Това е руският начин на действие - те не само прочистват район, те навлизат толкова дълбоко, че да неутрализират бъдещи нападения срещу тях. Това е руският шантаж и за момента той работи - и начинът, по който те използват газовите доставки и преговорите за доставянето на доставки през Газпром”.

Според експерта по сигурност полк. Славчо Велков “това, което се случва в момента е резултат на една многоходова операция на Русия, чрез умишлено разпространяване на дезинформация що се отнася до вероятно нахлуване”.

“Байдън повтори няколко пъти дата 16-ти”, припомни Велков. По думите тази дата е умишлено разпространена в информационното пространство, за да заблуди САЩ и НАТО.

“Какво печели Русия от това - всяване на паника! В близките няколко години бъдете сигурни, че инвеститор няма да помисли за Украйна. И всяване недоверие между самите съюзници и възможностите на техните разузнавания”, поясни Велков. “Всичко това, което виждаме като дрънкане на оръжия, може и да е така, може и да не е. Ние не знаем колко от тези въздушни снимки на оръжия, на военна техника и танкове са истински и дали и там няма информационен елемент. Това е предпоставка за локален конфликт”, смята експертът по сигурност.

Според него целта на Русия е да придобие богатият въгледобивен район Донбас.

Още: Урсула фон дер Лайен разкри някои от санкциите срещу Русия, ако нападне Украйна

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес