Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бившият канцлер на Германия: Само дипломатически преговори ще спрат войната в Украйна

11 юли 2022, 10:40 часа • 1468 прочитания

Бившият канцлер на Германия Герхард Шрьодер е категоричен, че войната в Уркайна може да бъде прекратена само чрез дипломатически преговори. Това мнение е изразил Шрьодер пред "Франкфуртер алгемайне цайтунг". Той не иска да се откаже от "възможностите за разговори с президента Путин", въпреки руската агресия в Украйна.

От периода на своето управление като канцлер на Германия (1998–2005 г.) Шрьодер е в близки отношения с руския президент Владимир Путин. Две седмици след нахлуването на Русия в Украйна той замина за Москва, за да разговаря със стопанина на Кремъл.

Заместник-председателят на Свободната демократическа партия на Германия Волфганг Кубицки критикува изявленията на Шрьодер.

"По принцип, разбира се, винаги е по-добре да се води диалог с лидерите на авторитарни държави и никой не може да отрече това право на бившия канцлер", каза Кубицки пред изданията на медийната група „Funke”.

"Но всеки, който смята, че Германия има дипломатически дълг да сложи край на войната в Украйна, изопачава фактите. Във всеки случай това не е сериозен принос за прекратяване на войната", каза Кубицки.

"Не ме интересува дали Герхард Шрьодер вярва, че с Владимир Путин може да бъде постигнато решение чрез преговори. Смятам, че подобно решение вече е доста нереалистично", добави той, пише БГНЕС

Бившият германски канцлер е критикуван от години заради участието си в руски държавни корпорации. След руската атака в Украйна натискът върху него продължава да се засилва. През май Шрьодер най-накрая обяви, че ще напусне надзорния съвет на руския енергиен гигант "Роснефт" и отхвърли номинация за поста в надзорния съвет на "Газпром".

Всичко за войната в Украйна четете ТУК.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес