Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бивши български военни действат активно за Путин и срещу НАТО: Имена и примери от украински доклад

23 октомври 2024, 10:53 часа • 4078 прочитания

С избухването на войната в Украйна вниманието на международната общност до голяма степен беше насочено към действията на руските въоръжени сили в страната. В същото време Кремъл не изостави, а значително увеличи интензивността на подривните операции и активните мерки на своите разузнавателни служби в западните държави, най-вече в Европейския съюз. Целта на тези операции е дестабилизиране на ЕС и НАТО, подкопаване на вътрешното единство на тези организации, радикализиране на определени социални групи и оказване на влияние върху политиката на страните. България също играе ключова роля за Москва в тези случаи.

Докладът "Войници играчки" на украинския Център за отбранителни реформи разкри сложна мрежа от военни и разузнавателни офицери на НАТО, дълбоко вплетени в руските операции за влияние в цяла Европа, включително у нас. Разкрита е мрежа от пенсионирани български военни офицери, служители на разузнаването и други организации, участващи в насърчаването на проруски наративи и подкопаване на членството на България в НАТО. Целта е също така да се възпрепятстват различни форми на помощ за Украйна, сред които особено важна е военната и техническата подкрепа. Докладът се фокусира върху България като страната с най-големия непряк доставчик на оръжие за Украйна след пълномащабното нахлуване на Русия. Отбелязва се, че страната ни е ключов фактор в региона със стратегическото си местоположение, което я прави важен център за военни и разузнавателни операции.

За част от доклада писахме през юни 2024 г.: Влиянието на Путин в България - военни и политически кръгове: Украински доклад

Кои са лицата и организациите в България, назовани като руски агенти?

Документът, цитиран от неформалната общност от експерти по киберсигурност и борба с дезинформацията BG Elves, назовава ключови лица и организации, действащи в България, които са свързани с руските служби.

 

Източник: Toy Soldiers/Center for Defensive Reforms

"Брод за България"

Неправителствената организация "Брод за България" е регистрирана като дружество към СНЦ Научно-експертен клуб "Сигурност". Вероятната цел на тази инициатива е да се противодейства на плана на българското правителство за изграждане на постоянна база на НАТО в страната.

Няколко пенсионирани офицери от Българската армия и офицери от запаса участват активно в работата на онлайн платформата „Брод за България“ и печатното списание „Сигурност“. Месец преди пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна - през януари 2022 г. - капитанът от запаса Лазар Мурджев отправя предупреждения в платформата, в които предлага провеждането на национален референдум за решаване на въпроса за „консолидиране на западно въоръжение на българска територия за потенциален конфликт с Русия“. Още през юни 2023 г. полковникът от запаса и български професор Гергин Гергинов публикува статия в платформата, в която обвинява Запада и САЩ за подстрекатели на конфликта в Украйна. Той твърди, че Киев активно се стреми да въвлече НАТО във война срещу Москва. По подобен начин генералът в оставка Тодор Бояджиев в публикацията си, озаглавена „Кримски мост“ на в. „Брод за България“, се опитва да оправдае руската агресия срещу Украйна, като оформя войната като „борба на Русия за независимост“ и хвърля вината за нейното започване върху Запада. Друг случай е свързан с генерал-майор от запаса и доктор на военните науки Стоимен Стоименов, който участва в кампания, противопоставяща се на конституционното закрепване на членството на България в НАТО, определяйки инициативата като „посегателство върху пряката демокрация“.

Още: Ердоган подлъгва Сърбия – кремълската пропаганда в опит да пази Белград в своя орбита

Сред авторите, свързани с „Брод за България“, е и Дмитрий Тренин, пенсиониран полковник от Главно управление на Генералния щаб на руските въоръжени сили (ГРУ), бивш директор на Московския център „Карнеги“ и настоящ член на Руския съвет по международни въпроси. През октомври 2023 г. порталът препубликува статията на Тренин, озаглавена „Украинският конфликт и ядрени оръжия“, целяща да сплаши Запада с ядрен потенциал и да се противопостави на западната военна помощ за Украйна.

Лидерът на движение "Русофили" Николай Малинов също е автор на платформата „Брод за България" и на списание “Сигурност". Интересно е, че бившият директор на Руския институт за стратегически изследвания Леонид Решетников, също е автор на платформата „Брод за България“.

Национално движение "Русофили" и Асоциация на разузнавачите от запаса

Движение "Русофили", ръководено от Николай Малинов, се занимава с популяризиране на проруски наративи, отчита докладът. През есента на 2019 г. Малинов беше пуснат от съда да отиде в Москва и да получи орден от диктатора Владимир Путин. Той е санкциониран по глобалния закон "Магнитски" от финансовото министерство на САЩ. Николай Малинов е обвинен в шпионаж в полза на Руската федерация.

Асоциация на разузнавачите от запада е сдружение, ръководено от генерал-лейтенант Кирил Цветков, пенсиониран офицер от българската армия. Уебсайтът на организацията последователно насажда руските интереси и критикува НАТО и Европейския съюз. Той е и автор в "Брод за България". Създател е и на портала "Отбрана", който също критикува НАТО и ЕС. "Отбрана" е известен с проруската си позиция и с разпространението на дезинформация за Украйна, пише в доклада.

Пример от дейността на асоциацията, който може да се извади от доклада, е, че след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна уебсайтът ѝ препубликува материали, насочени към противодействие на предоставянето на военна и техническа помощ от страна на България. През септември 2023 г. там беше публикувано интервю с полковника от запаса Горан Симеонов. Симеонов е председател на асоциацията, офицер от българското разузнаване и бивш ръководител на турския клон на Националната разузнавателна служба. В интервюто се обсъжда „разоръжаването на българската армия чрез доставка на оръжие за Украйна“. Освен това в друга статия, публикувана на уебсайта на сдружението, се критикува „ширещата се русофобия“ в България.

Още: Правосъдният министър: "Магнитски" не се прилага пряко в България, само присъда доказва вина

Съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва

В организацията на запасните офицери с ръководител генерал-лейтенант Кирил Цветков участват пенсионирани български военни и служители на разузнаването. СОСЗР е известна с проруската си позиция и е участвала в разпространението на дезинформация за Украйна.

Това е най-голямата военна и патриотична организация в България, която включва 15 други сдружения на български офицери, бивши служители от структурите за национална сигурност и отбрана и бойци. Членовете ѝ надхвърлят 20 000 души. Съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва е официален член на Международната конфедерация на генералите, адмиралите и офицерите от резерва, ръководена от Александър Каншин. Той е депутат в Руската дума: Радев ще възражда армията ни с български запасняци, обвързани с Русия.

Златан Стойков, бивш началник на Генералния щаб на българските въоръжени сили и настоящ лидер на СОСЗР, е вицепрезидент на Международната конфедерация на генералите, адмиралите и офицерите от резерва.

СОСЗР е установила връзки и с друга руска организация – Руски съюз на ветераните, с която подписа споразумение за сътрудничество през 2014 г. До 2022 г. Руският съюз на ветераните се ръководи от бившия началник на Генералния щаб на въоръжените сили на СССР - армейски генерал Михаил Моисеев. От 2023 г. нататък съюзът се оглавява от генерал-полковника в оставка на руските въоръжени сили Виталий Азаров.

Конфедерация на гражданските организации за сигурност и отбрана

В доклада се появява също организацията Конфедерация на гражданските организации за сигурност и отбрана. Посочва се, че тя е свързана с Лазар Мурджев, ген. Стоименов, Нако Стефанов и "Брод".

Това е втората по големина организация в България, обединяваща пенсионирани офицери и бивши служители от сектора за национална сигурност и поддържаща собствени връзки с Русия. Конфедерацията се състои от 29 български организации. Сред нейните членове са: Асоциацията на завършилите Академията на Генералния щаб на Руската федерация, представен от възпитаника на Академията на Генералния щаб на въоръжените сили на СССР генерал-майор (в запас) Димитър Кръстев; „Българско разузнавателно бюро", представлявано от капитан от запаса Лазар Мурджев; Асоциацията на възпитаниците на Колежа по отбрана на НАТО в Рим и няколко други асоциации, пише в доклада.

През 2018 г. СОСЗР и Конфедерацията на гражданските организации за сигурност и отбрана подписаха споразумение за сътрудничество. Както самостоятелно, така и заедно, те се ангажират с различни субекти, свързани с Руската федерация, в няколко области, включително в политическата сфера.

Още: Евгений Кънев: Свързан с Кремъл център налага наративи, които са изцяло на емоционално-психологична основа

"Воини за мир" и още организации

В България специално внимание заслужава движението „Воини за мир и национален суверенитет“, създадено през май 2023 г. в рамките на българската инициатива „Воини за мир“, смятат от Центъра за отбранителни реформи. Това движение е свързано със СОСЗР. Основното му искане се съсредоточава около провъзгласения „неутралитет на България“ по време на руската агресивна война срещу Украйна. Наред с други цели, инициативата се стреми да повлияе на решенията за прекратяване на предоставянето на военна и техническа помощ на Киев. В официалното изявление за създаването на движението се критикува „участието на българското правителство в дейностите на НАТО в подкрепа на въоръжените сили на Украйна“ и се твърди, че България била „де факто във война с Русия“.

Ръководител на инициативата „Воини за мир“ е Цветан Тотомиров, бивш началник на Генералния щаб на българските въоръжени сили, възпитаник на Военната академия на Генералния щаб на въоръжените сили на СССР в Москва и участник в съветската окупация на Чехословакия. Той е пенсиониран генерал-полковник. Цветан Тотомиров е член на СОСЗР и на Българския национален съюз „Бойна дружба“ - организация, членуваща в СОСЗР. През април 2022 г. генерал-полковник Тотомиров в своя колонка подчертава, че решенията на международната конференция в Рамщайн за предоставяне на Украйна на далекобойна артилерия и други видове тежки оръжия „удължават войната“.

Още: Люлката на войната: В Русия военната пропаганда за децата започва още от 3-годишна възраст

В доклада на Центъра за отбранителни реформи личат имената на поне още една организация, действаща в полза на Русия у нас - Асоциация на артилеристите и ракетчиците от запаса "Олимпий Панов".

"Тези организации и лица са подчертани като ключови играчи в насърчаването на проруски наративи и подкопаването на членството на България в НАТО, което е сериозен проблем за регионалната сигурност и стабилност", пишат от BG Elves. "Време е ДАНС, ГДБОП и всяка българска институция да спре да се занимава с мишкарските номера, пародийни сайтчета, странички и да си влезнат в ролята. Всяко подминаване на подобна информация следва да се разглежда като престъпление срещу България".

Още: Украйна чака севернокорейците, ново проучване показа руска психоза за Путин (ОБЗОР - ВИДЕО)

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес