Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бивш зам.-външен министър: Путин постави под съмнение съществуването на Украйна

22 февруари 2022, 07:36 часа • 2859 прочитания

Президентът на Русия Владимир Путин постави под съмнение съществуването на Украйна като цяло и като държава. Това мнение изрази бившият заместник-външен министър Милен Керемедчиев пред БНТ за признаването на Доценска и Луганска народни републики от страна на руския президент.

Русия има опасност да къса парчета от свой съседи, изтъкна Керемедчиев. 

По думите на бившия заместник-външен министър Владимир Путин не само конкретно заплашва една или друга област на Украйна, а териториалната цялост на държавата. „Путин затваря страницата, която беше отворена през 2014 г. с Крим и продължава с Донецк и Луганск“, напомни Керемедчиев.

Според него Путин се опитва да създаде буфер между нарастващата сила на източното крилото на НАТО, като кримският сценарий може да се превърне в грузинския сценарий. В момента това, което се случва в Украйна, трябва да се наблюдава действията на украинската армия и какво решение ще вземе украинската Рада, посочи Керемедчиев. 

Според него опасността е да има възможност за още дестабилизация в Украйна. Украйна е важна за Европа за страна със своите икономически възможности с европейските държави и за електроенергията. Много е важно да се отбележи и ролята на ООН, открои Керемедчиев.

Според него интересно ще бъде как ще реагират Китай и Турция. И двете държави подкрепиха Минските споразумение, но с ограничена автономия на Донецк и Луганкс. Това поставя и двете държави в с много трудна позиция, каза още Керемедчиев.

Още: Реакцията на САЩ: Руски миротворци в Донецк и Луганск - глупости, това е предлог за война

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес