Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Битката за нов председател на ЕК - нова разделителна линия в ЕС

29 май 2019, 06:25 часа • 3702 прочитания

Между Франция и Германия се появиха признаци на разногласия, след снощната среща на лидерите на ЕС, която е първата след края на европейските избори, предаде БГНЕС, позовавайки се на BBC.

Лидерите на Франция и Германия вече предложиха различни личности да поемат ключовата роля на председател на Европейската комисия. Гласуването за Европейския парламент (ЕП) показа, че големите центристки блокове губят своето мнозинство за първи път. Засега Европейската народна партия (ЕНП) има 180 места, а Партията на европейските социалисти (ПЕС) е със 147 места, което значи, че двете най-големи политически семейства нямат мнозинство.

В преговорите за нов председател на ЕК, които могат да отнемат месеци участва и британският премиер Тереза Мей, но източници от Брюксел са потвърдили пред медиите, че не е имало разговори за Brexit.

Кой ще поеме управлението на ЕК?

Прекалено рано е да се каже. Преговорите вероятно ще бъдат дълги и трудни, като вече се спрягат имената на няколко кандидати.

Сега предизвикателството е много по-голямо за кандидата на ЕНП Манфред Вебер, след като блокът му се сви от 217 места на 180 в парламент със 751 места. Пристигайки в Брюксел, Меркел каза, че "разбира се" подкрепя г-н Вебер, тъй като нейната партия е една от групите в ЕНП. Дотук и българският премиер Бойко Борисов говори в този тон.

Френският президент Еманюел Макрон, който се очаква да се присъедини към либералите от АЛДЕ и така те да са убедително трета политическа сила в новия ЕП със 109 места, дори не спомена Вебер като възможен кандидат - вместо това посочи главния преговарящ за Brexit Мишел Барние, който е французин, датският либерал и комисар по въпросите на конкуренцията Маргрете Вестегер и сегашния зам.-председател на ЕК и кандидат на ПЕС Франс Тимерманс с аргумент, че те имат "правилните умения". Самият Тимерманс сравни процеса на номинация за председател на ЕК с бруталната телевизионна фантастична драма "Игра на тронове".

Иначе има и лек оптимизъм - холандският премиер Марк Рюте каза, че евролидерите са се договорили да има пакетна сделка т.е. нов председател на ЕК, нов председател на Европейския съвет, нов председател на ЕЦБ и нов външен министър.

Оптимистична нотка

"Трудният процес на Brexit действа като "ваксина" срещу анти-европейските настроения на континента. Тъй като европейците виждат на практика какво означава Brexit, те също така си направиха изводите. Brexit е ваксина срещу пропагандата срещу ЕС и фалшивите новини. Огромното мнозинство гласува за по-ефективен, по-силен и единен ЕС, като отхвърли онези, които искат слаба Европа. Това е мощен знак", заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск пред журналисти в Брюксел.

Той добави, че всъщност, "тъй като хората станаха по-проевропейски настроени, някои основни евроскептични партии изоставиха анти-европейските лозунги и се представиха като реформатори от ЕС. Това е положително развитие".

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес