Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бира, портокалов сок или сода - как тийнейджъри получават положителен тест за ковид (ВИДЕО)

02 февруари 2022, 15:05 часа • 67839 прочитания

В Tik Tok тийнейджъри си споделят техники как да получат фалшиво положителни резултати от бързи антигенни тестове за Covid-19, за да пропуснат часовеje в училище.

Лимон, портокалов сок, газирани напитки, дезинфектанти или кетчуп са сред съставките, които могат да покажат положителен резултат на теста. Тези хитроумни уроци бяха измислени от британски тийнейджъри миналото лято, за да се скатават от училище, а днес се разпространяват мълниеносно из социалните мрежи. В TikTok видеоклиповете, показващи тези измами с хаштаг #fakecovidtest, са събрали над 6,5 милиона гледания,.

Учениците обикновено са длъжни да си направят бърз антигенен тест, когато са били контактни, за да могат да се върнат в клас. След това резултатът от теста се прилага заедно с декларация от родителите. Това обаче е изкушило някои тийнейджъри да търсят начини как да подправят резултатите с помощта на различни течности. Киселинното PH причинява оцветяване на лентата на теста в резултат на съответната химическа реакция.

Практиката вече се шири толкова масово, че във Франция Съюзът на синдикатите на фармацевтите (USPO) се принуди да излезе с официално становище на 26 януари, в което се казва, че „този опит за хумор е меко казано безотговорен и неподходящ“ и че „здравната криза е твърде сериозна, за да има място за подобни глупости“. Професорът по биостатистика в Университета в Бирмингам Джон Дийкс също разкритикува тази "игра" пред Guardian: „Фалшивите положителни резултати засягат не само съответното дете, но и неговото семейство и техните училищни приятели. Следователно това е доста егоистична практика. Има по-малко опасни начини да си осигурите почивен ден от училище."

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес