Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Биолаборатория в Армения: Руската пропаганда промени плочата с биооръжията

26 януари 2024, 11:23 часа • 15561 прочитания

Редица руски и проруски телеграм канали нададоха вой, защото в Армения бе открита "13-та биолаборатория" - в град Гюмри. Сред най-известните канали са "Военкор" и "Рибар", който е създаден от бившия говорител на руското военно министерство Михаил Звинчук.

Биолаборатории – вече не са за биооръжие

За разлика от вече познати руски наративи как с такива биолаборатории се подготвят биологични оръжия (тази руска пропаганда беше особено силна преди избухването на войната в Украйна, но остана силна и в течение на самата война), сега вече има промяна в наратива: Българска следа в руските манипулации за биологични оръжия в Украйна

Специално "Рибар" тоест източник, съществуващ благодарение пряко на Путин (Михаил Звинчук получи орден втора степен „За заслуги към отчеството“ на 16.11.23 лично от Путин и беше част от работна група за състоянието на руската армия заради войната в Украйна), вече пише следното: "Всичко това се прави не само и не толкова, за да се измислят или тестват особено опасни биооръжия, а по-скоро за да се осигури глобално господство на пазара на медицински услуги. Вероятно също има планове да се включи в разузнаване с помощта на системата за наблюдение на болести и след това да се използват такива разработки срещу Русия". Набляга се как лабораторията щяла да е в непосредствена близост до руска военна база в Армения (102-ра база).

За България Пентагона също направи предложение да има сътрудничество за извършване на научни изследвания на инфекциозни заболявания, които се срещат у нас - това доведе до разпространение на безпрецедентни конспиративни теории, обобщени и опровергани от FACTCHECK.

Колкото до биолабораториите в Украйна, а и във всички бивши републики на СССР, има официално обяснение за какво става въпрос – за специална инициатива, в която и Русия участваше допреди малко повече от десетилетие, преди режимът на издирвания от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин да почне с лъжите: Биолабораториите в Украйна - какво всъщност правят САЩ там

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес