Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Биолабораториите в Украйна - какво всъщност правят САЩ там

22 март 2022, 16:40 часа • 35421 прочитания

При първото си официално посещение в чужбина през 2005 година новият тогава сенатор на Илинойс Барак Обама отива в специална сграда в Украйна, където САЩ помагат на учени, работещи с опасни биологични материали. Вместо обаче тиражираните лъжи за производство на биологични оръжия, американските служители във въпросното съоръжение са се опитвали да предотвратят попадането на смъртоносни патогени в ръцете на терористи - след разпадането на СССР. Така започва пространен материал на The Wall Street Journal по темата за биолабораториите в Украйна.

"Видях цяла купа с флакони, съдържащи "Bacillus anthracis" – това е бактерията, която причинява антраксът", припомня Андрю Вебер, служител от Пентагона, който е отговарял за финансираната от САЩ програма в сътрудничество с украинското правителство. Вебер си спомня, че показва на Обама "епруветки, пълни с антракс и чума, стоящи практически отключени и неохранявани".

Десетилетната програма на Пентагона, която се използва за обезопасяване на биологични оръжия в целия бивш Съветски съюз, както и с цел изграждане на доверие между Вашингтон и Москва след Студената война, вместо това се превърна в нова гореща точка в пропагандната война между двете страни след началото на войната на Русия в Украйна.

Припомняме, че руското министерство на отбраната обяви, че разполага с информация за наличието на биологични лаборатории в Украйна с цел осъществяване на военно-биологична програма от страна на Киев.

„Получихме от служители на украинските биолаборатории документи, че спешно са унищожавани на 24 февруари особено опасни патогени на чума, антракс, туларемия, холера и други смъртоносни болести. Сега документите се анализират от руски експерти от войските за радиационна, химическа и биологична защита“, каза генерал-майор Игор Конашенков на 6 март тази година. По-късно руският външен министър Сергей Лавров също препотвърди тезите на Кремъл.

Светът реагира

Китай, чийто лидер Си Дзинпин е в топли отношения с руския президент Владимир Путин, също заговори за тези твърдения: "По време на военните си операции Русия установи, че САЩ използват тези съоръжения за провеждане на био-военни планове", каза говорителят на китайското външно министерство пред репортерите.

Американските служители напълно отрекоха тези твърдения и предупредиха, че Москва може да ги използва, за да оправдае употреба от руска страна на оръжия за масово унищожение в Украйна.

"Вярваме, че Москва може би се подготвя да използва химическо оръжие и след това погрешно да обвини Украйна, за да оправдае ескалирането на атаките си срещу украинския народ", каза миналата седмица държавният секретар Антъни Блинкен. "Всъщност създаването на фалшиви теории за извършен геноцид с цел да се оправдаят по-голямите употреби на военна сила, е тактика, която Русия е използвала преди“, допълни още той.

Европа също обяви, че няма доверие на информацията на Кремъл. Говорителят на ЕС по външната политика Петер Стано обяви: "Запознати сме с изявлението на руското министерство на отбраната за така нареченото прочистване на биологични материали в биолабораториите на САЩ в Украйна. Трябва да се отбележи обаче, че нивото на доверие към информацията, предоставяна от Кремъл, е много ниско и съмнително".

Твърденията шокираха дори онези, които са най-запознати с инициативата на Пентагона след Студената война, наречена програма "Намаляване на кооперативната заплаха" (Nunn-Lugar***). Това е така, защото не само Русия е знаела за работата на Пентагона, осигуряваща химически, биологични и ядрени съоръжения в целия бивш Съветски съюз, но и е била неин бенефициент в продължение на дълги години.

"Това са скандални претенции", каза Робърт Поуп, ръководителят на Агенцията за намаляване на заплахата от отбраната. "Ние бяхме създадени преди 30 години, за да премахнем оръжията за масово унищожение и Русия знае много добре, че правим точно това“, заяви още той.

Същността на програмата

Въпросната програма датира от 1991 г. и продължава и днес. Тя се простира на територията на целия бивш Съветски съюз. От началото на програмата Пентагона е похарчил приблизително 12 милиарда долара за обезопасяване на материал, използван в оръжия за масово унищожение в постсъветските републики, според говорителка на Агенцията. От тези средства около 200 милиона долара са изразходвани за биологичната работа в Украйна от 2005 г. насам. Средствата са подпомогнали десетки лаборатории, здравни заведения и диагностични обекти из страната.

Андрю Вебер споделя, че е човекът, който е отговарял за договарянето на първоначалното споразумение с Киев с цел обезопасяването на биологичните материали и съоръжения на страната. Дейността обаче се разширява до Украйна след нападенията от 11 септември, когато терористи от Ал Кайда отвличат самолети и ги разбиват в кулите-близнаци. Именно тогава американският политически елит е изразил съмнения относно потенциала на терористите да крадат биологични материали — страхове, които бяха засилени след като американски учен изпрати преди години писма, съдържащи антракс, в пощата на конгресмени от САЩ.

Президентът на Украйна по това време Леонид Кучма е помолил САЩ за помощ, загрижен за заплахата от тероризъм в собствената си страна.

Биологичните и химически съоръжения в Украйна варират от големи лаборатории до малки ветеринарни изследователски центрове. При посещаването им представителят на Пентагона Вебер си спомня, че са открили редица опасни колекции от патогени, които са останали от съветско време. Тези патогени, подобно на антракс, биха могли да представляват заплаха, ако се освободят, независимо дали това се случи по грешка или нарочно. Фокусът на американската работа в Украйна е била да се обезопаси този биологичен материал, голяма част от който е свързан със селското стопанство, в сигурни съоръжения, които САЩ ще заплатят.

Пол Макнели, който от 1995 до 2003 г. ръководи програмите на Министерството на отбраната за химическа и биологична елиминация в Русия, Казахстан и Узбекистан, заяви, че е бил шокиран от това, което е видял в бившите съветски съоръжения: "Всеки един човек може да влезе в тези места и да отвори тези хладилници, които съхраняват редицата опасни патогени - те дори изобщо нямаха ключалки върху тях", каза Макнели.

"Беше ужасно. Имаше флакони, които бяха обозначени с имена на болестите туларемия, чума и други“, обяви още той, цитиран от The Wall Street Journal.

Като част от програмата Пентагона успява да похарчи над 1 милиард долара, за да построи на руснаците съоръжение в Сибир с цел демилитаризиране над 2 милиона броя химически оръжия. Самото Министерство на външните работи на Русия в миналото е одобрявало програмата, но след 2012 г. Москва отказва да поднови сътрудничеството и обявява, че може сама да финансира дейността. (ОБЯСНЕНИЕ НА РУСКИ ЕЗИК ЗА ПРОГРАМАТА В "УИКИПЕДИЯ" и уточнение, че тя обхваща Русия, Украйна, Беларус и Казахстан)

Две години по-късно Русия успява да анексира Крим и постепенно започва да подпомага сепаратистите в Донбас.

"Загрижени сме, че Москва би могла да инсценира операция с фалшив предтекст, като вероятно ще използва химически оръжия", каза миналата седмица генералният секретар на ООН Йенс Столтенберг.

Американските служители отказаха да разкрият с какви конкретни разузнавателни данни трябва да разполагат, за да твърдят, че Русия се готви да разположи химически или други нестандартни оръжия в Украйна. Но уточниха, че Русия има история в използването на химически оръжия и припомниха как Кремъл е насърчил употребата им в Сирия.

Темата в България

Тя беше повдигната от Диляна Гайтанджиева, която стана известна с работата си в ТВ7 по времето, когато оперативно Николай Бареков ръководеше телевизията на Цветан Василев. В материал на Mythdetector относно интерпретацията на Гайтанджиева изрично се подчертава, че тя е била поканена да влезе лабораторен център "Лугар"*** в Грузия през 2018 година и да се запознае с дейността му, но не го е направила. Гайтанджиева обаче е писала в блога си през 2020 година как биолаборатория на Пентагона открила коронавируси, подобни на SARS и MERS, визирайки именно "Лугар".

Най-новата към момента на публикуване на този материал публикация в блога на Гайтанджиева е как Пентагона сключил договори за 80 млн. долара на свои подконтрактори, които имали пълен достъп до биолаборатории в Украйна. И в този материал е посочен източникът на финансиране - Агенцията за намаляване на риска от заплахи на САЩ (DTRA). Същата агенция, която отговаря за програмата за Nunn-Lugar - съвпадението с името на центъра "Лугар" изобщо не е случайно. Просто прочетете материала от началото, ако сте забравили.

Следете НА ЖИВО: Войната в Украйна

Снимки: Getty images

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес