Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Биеш се за Русия, получаваш земя - ново обещание за живеещите в Крим (ВИДЕО)

31 януари 2023, 12:31 часа • 3717 прочитания

Окупационните власти в Крим ще дават безплатно парцели земя на живеещите на анексирания полуостров, които се включат във войната в Украйна и се бият за Русия. Това обяви Сергей Аксьонов – ръководителят на незаконно управляващата администрация в Крим, назначена от Кремъл.

„Всички кримчани, които вземат участие в специалната военна операция (така Русия продължава да нарича войната – бел. ред.), без значение в коя част служат, всички ще получат парцели земя. От 1 април искам да започна регистрацията на всеки отделен парцел", каза Аксьонов, както се вижда във видео, разпространено от беларуската опозиционна телевизия NEXTA.

Полуостров Крим беше анексиран от Руската федерация през 2014 г., но международната общност не признава контрола на Владимир Путин над територията, която е украинска.

Междувременно руските сили и окупационните власти продължават опитите си да идентифицират и арестуват кримски татари по обвинения, че са свързани с панислямистка политическа организация, забранена в Русия. Това съобщава в днешния си експертен анализ американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW).

На 30 януари Украинският център за съпротива съобщи, че руските сили са претърсили 25 татарски жилища и са арестували девет души по обвинения, че са свързани с Хизб ут-Тахрир - панислямистка политическа организация, която в миналото е действала в Централна Азия и в Крим сред кримско-татарската общност. В миналото руските окупационни власти са се насочвали към кримскотатарските общности, за да консолидират социалния контрол над окупирания Крим, като са лансирали идеята, че антируските настроения са екстремистка или терористична дейност, свързвайки я с Хизб ут-Тахрир. ISW по-рано съобщи, че руската Федерална служба за държавна сигурност (ФСБ) е извършила подобни обиски на кримскотатарски домакинства в Джанкой (на п-в Крим) на 24 януари.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес