Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Безумно писмо на папа Бенедикт - педофилията влязла в църквата заради сексуалната революция

12 април 2019, 09:06 часа • 6509 прочитания

Критики бяха отправени към бившия папа Бенедикт, след публикуваната днес негова позиция за сексуалното насилие от свещеници над деца, предаде БГНЕС

Теолози и анализатори на работата на църквата осъдиха позицията на 91-годишния германец, че причината за педофилията сред свещениците е сексуалната революция от 60-те години на XX-ти век.

"Това писмо е срамно", каза Брайън Фланаган, преподавател по теология в университета Меримаунт във Вирджиния. "Виждането, че сексуалното насилие на деца от свещеници е в резултат от предполагаем срив в морала през 60-те е смущаващо погрешно обяснение на систематичното насилие над деца и неговото прикриване", добави Фланаган.

Бенедикт, който през 2013 г. стана първия папа, отказал се доброволно от престола от 6 века, написа в есе, публикувано в религиозен вестник в родната му Бавария, че сексуалната революция накарала много хора да вярват, че педофилията и порнографията са нормални. Той обвини за секс скандалите в църквата и "гей дружини" в семинариите.

"Логиката на Бенедикт е дълбоко погрешна", каза и Джули Рубио, преподавател по теология в университета Санта Клара в Калифорния. "Смайващо е желанието да се обвинява културата и прогресивната теология за проблем, който е вътрешен и структурен за католическата църква", заяви Рубио.

Преди да стане папа, Бенедикт водеше 23 години вътрешната организация, която определя доктрината на католическата църква. Едни от най-големите скандали с прикриването на сексуално насилие над деца от свещеници избухнаха по време на неговото управление. Много анализатори смятат, че Бенедикт не се е справил с проблема и не е реагирал правилно. И до днес, обаче, консервативните кръгове в църквата стоят зад него и дори някои го смятат за истинския папа. В религиозни издания се появиха и редакторски позиции в защита на днешното есе на Бенедикт.

Припомняме, че специално що се отнася до сексуалните извращения има редица научни трудове какво са правели различните папи през вековете.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес