Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Безследно изчезнали украинци - нова причина Путин да отговаря в Хага

12 август 2024, 18:30 часа • 2483 прочитания

Глобалната инициатива T4P (Трибунал за Путин) е идентифицирала 5340 жертви в окупираната от руснаците част на Украйна, които са безследно изчезнали заради насилствени действия. Според правозащитниците, Русия съзнателно и системно прибягва до тази практика. Данните са изпратени в Международния наказателен съд в Хага и Работната група на ООН. 

Основните акценти от изследването са представени в khpg.org от Анна Овдиенко, адвокат и автор на проучването, Николай Комаровски, юрист от Харковската правозащитна група и Александър Романцов, изпълнителен директор на Центъра за граждански свободи.

Още: Как Русия "превъзпитава" украински деца

Насилствено изчезване

За насилствено изчезване се смятат - арестът, задържането, похищението или лишаването от свобода, което се извършва от държавни представители. Фактът за изчезване се отрича от страна на съответната държава, а данните за изчезналия човек се укриват. В списъка на лицата в Украйна влизат и тези, които са безследно изчезнали - не фигурират в списъка със загиналите и пленените. Правозащитниците уточняват, че похитените може да бъдат принудително задържани в затвори и мазета в окупираните територии или в Беларус, без да са им предявени обвинения.

Умишлени действия

По данни на украинските правозащитници руската армия основно отвлича хора с определени професии или занятия - тези, които могат да окажат активна съпротива или да разкажат за войната. Става въпрос за фотографи, журналисти, политици, активисти. В 4% от насилствените изчезвания става въпрос за деца. Според правозащитниците изчезванията са ставали с помощта на предварително подготвени списъци, което говори за умишлени действия от страна на Русия.

Вълната от насилствени изчезвания започва още през 2014 г., а през следващата година Украйна се присъединява към Международната конвенция за защита на всички хора от насилствено изчезване. 

Още: Украинците хакнаха руската база данни "Децата на Донбас" и идентифицираха замесените в отвличането на деца в Русия

Кои са жертвите

Жертва на насилствено изчезване може да стане всеки. Ако съседите помислят, че човек снима руска техника, може да решат да го докладват на окупаторите. Други жертви на изчезвания стават и хора, изразили проукраинска позиция или отказали да говорят руски вместо украински, убедени, че родният им език е именно украинският. Всяко опозиционно изявление може да подложи човек на опасност.

До момента правозащитниците са установили най-много пострадали от насилствено изчезване в Харковска област. Това може да се обясни с факта, че голяма част от Харковска област беше освободена от руските войски през есента на 2022 година, а юристите от харковската правозащитна група са могли да стигнат до деокупираните територии и да съберат информация.

Децата

Николай Комаровский уточнява разликата между принудително преместване и депортация и насилствено изчезване. По време на насилственото преместване или депортиране украинските деца незаконно се извеждат от Украйна в Русия под контрола на руските въоръжени сили. Там руските власти се опитват да лишат децата от украинската им идентичност, обучават ги по руски програми, дават им руски паспорт и незаконно ги обявяват за осиновяване. Международният наказателен съд квалифицира тези действия като военно престъпление и издаде заповед за арест на Владимир Путин и руския детски омбудсман Мария Лвова-Белова. Подобни действия може да се разглеждат и като престъпление срещу човечеството, и като геноцид, смятат от харковската правозащитна група.

Руският омбудсман се оплака, че незаконно осиновеното от нея украинче било русофоб (ВИДЕО)

Как насилствените изчезвания се случват с деца? Това са случаите, в които руските длъжностни лица, намиращи се на временно окупираните територии на Украйна, задържат непълнолетен, който им се струва подозрителен, когато никой не знае къде е това дете, когато то няма никаква правна защита.

Според Комаровски 4% от насилствените изчезвания засягат деца. В Херсонска област има установени 5 деца, пострадали от насилствено изчезване, в Харковска - 69, в Запорожска - 2 деца. В регистъра на безследно изчезналите, който харковската правозащитна група води заедно с горещата линия за изчезнали, има 42 деца. В базата данни на Т4Р има 99 случая на насилствени изчезвания.

Александра Романцова подчертава, че украинските деца са били подложени на насилствено изчезване още от 2014 г. В частност жертва на насилствено изчезване са ставали деца, които са рисували графити във временно окупираните територии.

Международният наказателен съд планира две дела за военни престъпления срещу Русия

Какво следва?

Тъй като цялата събрана информация е предадена от правозащитниците в Международния наказателен съд (МНС), то в бъдеще е възможно прокурор от МНС да се свърже с потърпевшите, а украинците да свидетелстват, убедена е Анна Овдиенко. МНС активно сътрудничи с прокуратурата на Украйна и украинските прокурори с основание могат да образуват дела, които да се разгледат. В бъдеще може да се образува отделно наказателно дело, в което да се посочи кой от висшето ръководство на Руската федерация (РФ) е отговорен за това, че в Украйна представители на РФ са извършвали насилствени изчезвания и чии заповеди са довели до насилствени изчезвания на хора. 

Киев: Руснаците продължават да похищават украински деца, отвеждайки ги за "превъзпитание"

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес