Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Без санкции за руската ядрена индустрия в новия пакет на ЕС срещу Москва

13 февруари 2023, 13:46 часа • 5179 прочитания

Постоянните представители на страните членки в ЕС ще обсъдят десетия пакет санкции срещу Русия тази сряда. Според кореспондента на радио „Свободна Европа“ в Брюксел – Рикард Йозвяк – те не предвиждат наказателни мерки в областта на енергетиката. Това твърди и авторитетното издание Politico.

Припомняме, че българският президент Румен Радев и унгарският премиер Виктор Орбан обявиха, че ще наложат вето върху санкции срещу руската ядрена индустрия. В случая Будапеща е блокирала плановете на ЕС, тъй като е твърдо против наказателни мерки за руската държавна ядрена корпорация "Росатом" - заради унгарската АЕЦ "Пакш" 2 (четете повече тук).

Новият пакет, наложен срещу Москва заради войната в Украйна, би трябвало да бъде приет още следващата седмица“, написа на 13 февруари Йозвяк.

През уикенда посланиците на ЕС бяха информирани от началника на кабинета на Урсула фон дер Лайен - Бьорн Зайберт - за плановете за 10-ия пакет от санкции срещу Русия. От Politico са разговаряли с официални лица и дипломати за това какво е включено в последния пакет. В него ще има нови финансови санкции срещу четири руски банки, включително най-голямата частна банка в Русия - Алфа банк. Тя е основана от руско-израелския милиардер Михаил Фридман.

Предвидена е забрана за руски граждани да участват в управителните съвети на дружества от критичната инфраструктура в ЕС, като например електропреносни мрежи или доставчици на газ.

Черният списък ще включи още около 130 субекти и лица, предложени от Полша, балтийските страни, Германия, Франция и други. Сред тях са руски военни лидери, служители, инсталирани от Русия в окупираните територии в Украйна, журналисти, работещи за руски държавни медии и пропаганда като Russia Today, както и компании и физически лица в други държави, свързани с военните усилия на Русия или с наемническата група "Вагнер".

Предвидени са още допълнителни търговски забрани за внос в ЕС на руски каучук и асфалт или битум (петролен продукт - бел.ред.) и за износ в Русия на стоки от ЕС, включително камиони, други тежки превозни средства, строителни машини, помпи и други машини, използвани в строителния сектор.

Пакетът включва и допълнителни забрани за износ на електронни компоненти, които Русия би могла да използва за производство на оръжия. Според официални представители не е ясно дали в пакета ще бъдат включени диаманти.

ОЩЕ: Разкриха схемата, с която Русия внася ключови компоненти от западните технологични гиганти

И дубайска корабна компания влиза под прицела на ЕС. Брюксел планира да включи в списъка фирма, която е заподозряна, че помага на Русия да заобикаля санкциите върху износа на петрол, научи Politico. Смята се, че компанията е закупила няколко руски петролни танкера, на които вече не е било позволено да превозват петрол поради санкциите на ЕС и международните мерки срещу руски предприятия.

Под новата си собственост – в ОАЕ, танкерите отново могат да превозват петрол. Една от страните от ЕС вече е поискала от блока да включи това дружество в новия пакет от санкции, за да му попречи да увеличи капацитета на Русия за износ на петрол, съобщиха за изданието два източника.

Само че страните, които извършват превози, може да се противопоставят на този ход. Имало е известна съпротива от средиземноморските държави. В миналото танкерите са оперирали под кипърски флаг, но сега се смята, че са сменили флага си с държава, определяна за данъчен рай - така че вече не би трябвало да има логична причина някоя страна от ЕС да се противопостави на хода срещу тези кораби.

ОЩЕ: ЕС разкри повече за 10-ия пакет санкции - готви удар по пропагандистите на Путин

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес