Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Без паспорт: Путин дава пристан на чужденци, несъгласни с "неолибералната идеология"

19 август 2024, 17:23 часа • 1904 прочитания

Руският диктатор Владимир Путин подписа указ „За оказване на хуманитарна помощ на лица, които споделят традиционните руски духовни и морални ценности“. Документът, под който издирваният от съда в Хага стопанин на Кремъл сложи подпис на 19 август, е публикуван в руския портал за правна информация.

Указът е приет „с цел защита на основните права и свободи на човека и подкрепа на лицата, които са направили свободен избор в полза на духовните, културните и правните връзки с Руската федерация“, се казва в документа, цитиран от опозиционната медия "Медуза".

Още: Престъпник от САЩ, обвинен в притежание на детска порнография, вече е в армията на Путин (ВИДЕО)

Дори без паспорт - временно пребиваване в Русия, ако отговаряш на "ценностите" ѝ

С указа си Путин разреши в изключителни случаи да се издава разрешение за временно пребиваване на чужденци и лица без гражданство, без да се взема предвид утвърдената квота и документ, удостоверяващ владеенето на руски език, познаването на руската история и основите на руското законодателство. Това право могат да получат чужденци и лица без гражданство, „които са изразили желание да се преместят да живеят в Руската федерация от чужди държави (...) въз основа на отхвърлянето на провежданата от тези държави политика, която налага разрушителни неолиберални идеологически нагласи, противоречащи на традиционните руски духовни и морални ценности“.

Снимка: Kremlin.ru

Още: Слабите места на Путин и как Западът да ги атакува

В постановлението се отбелязва, че списъкът на страните, които „налагат разрушителни неолиберални идеологически нагласи, противоречащи на традиционните ценности“, трябва да бъде одобрен от руското правителство след представянето му от Министерството на външните работи.

Путин нареди на руските дипломатически мисии да издават еднократни визи, валидни за три месеца, на тези, които кандидатстват за разрешение за временно пребиваване въз основа на „отхвърляне на политиките, които налагат разрушителни неолиберални идеологически нагласи“, каквото и да значи това според режима на диктатора.

Повечето от разпоредбите на указа ще влязат в сила на 1 септември 2024 г.

Още: Русия обяви за "нежелана" фондация на Джордж Клуни

Какви са руските "традиционни ценности"?

През ноември 2022 г. Путин одобри „основите на държавната политика за запазване и укрепване на традиционните руски духовни и морални ценности“. В документа се посочва, че традиционните ценности „са морални ориентири, които формират светогледа на руските граждани“. Тези ценности включват 17 понятия, сред които „високи морални идеали“ и „историческа памет и приемственост на поколенията“.

През юли тази година Държавната дума - руският парламент - прие пакет от закони, с които се въвежда нов специален режим за експулсиране на мигранти. Поправките по-специално задължават мигрантите да не се намесват във външната и вътрешната политика на Руската федерация, а също и да „зачитат традиционните руски духовни и морални ценности, включително идеята за брака като съюз между мъж и жена“.

Още: Евгени Минчев за Митрофанова: Какво лошо му има на Путин?

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес