Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Без основно оръжие: Украйна атакува окупираните си от руснаците земи (ВИДЕО)

15 юни 2023, 07:30 часа • 23748 прочитания

Започна дългоочакваното контранастъпление на Украйна срещу руските сили. Дали обаче украинската армия е напълно готова.

Киев получи ново мощно оборудване от западните съюзници - от ракети с голям обсег до модерни танкове и бойни машини на пехотата. Но в анализа* има предупреждение, че шансовете на Украйна за победа могат да бъдат подкопани от празнина в армията, която Западът не е направил много, за да запълни: военновъздушните сили.

ОЩЕ: Киев изпрати запитване за изтребителите F/A-18 на Австралия

Майкъл Кларк, гост-професор във Факултета по военни изследвания в Кралския колеж в Лондон, направи тази оценка като част от по-широк анализ на контранастъплението, публикуван в The Times of London. Според него основният проблем, пред който ще се изправи Украйна, докато се опитва да пробие отбраната на Русия в южната част на страната, е артилерията на Кремъл.

Руското господство в артилерията е една от определящите характеристики на конфликта досега и Украйна няма много начини да се противопостави на това превъзходство в запасите от артилерия и боеприпаси, което позволява на Русия да изстреля многократно повече снаряди, отколкото Украйна може да си позволи.

Кларк добавя: "Ще видим също така дали имат достатъчно ракети, за да нокаутират руската артилерия. Защото в това отношение украинците ще усетят липсата на ВВС, на щурмови изтребители за въздушна подкрепа на наземните части - F-16 биха се справили много добре."

Близка въздушна поддръжка. Тази фраза идеално описва какво правят тези самолети: те работят в тясно сътрудничество с наземни бойни средства, така че пехотинците и бронираната техника да могат да се движат напред.

F-16 беше най-видимият "артикул" в списъка с военни предпочитания на Украйна, който тя досега не успя да получи. F-16 се отличи с ролята си в близката си въздушна подкрепа в миналото, включително във войната в Косово, Първата война в Персийския залив и по време на американската инвазия в Афганистан.

Украинският президент Володимир Зеленски и неговите съюзници лобираха от месеци, за да изравнят възможностите на авиацията си с по-големите и по-добре оборудвани военновъздушни сили на Русия. Дори когато Украйна се сдоби с ракети с по-голям обсег, със система за противовъздушна отбрана Patriot и съвременни западни танкове, модерните изтребители останаха недостъпни за нея, макар че лека-полека настъпва промяна в нагласите и настроенията на Запад.

В края на май лобирането на Украйна най-накрая успя, като администрацията на Байдън се съгласи изтребителите F-16 да бъдат изпратени в Украйна, макар и от други съюзници, а не от самите САЩ. Но времето за изпълнение е толкова дълго, че Киев няма да може да ги използва скоро. Говорител на Пентагона каза на неотдавнашен брифинг, че доставката на F-16 в Украйна е "дългосрочна" задача и "няма да има отношение към предстоящото контранастъпление".

Друга голяма празнина са недостатъчния брой системи за противовъздушна отбрана, които да са достатъчно мобилни, за да могат украинците да ги използват в настъпление и да държат руските щурмови самолети на разстояние.

Както съобщи Раян Пикрел от Insider по-рано тази седмица, Украйна е изправена пред трудната задача да се опита да напредне срещу Русия, дори и с предоставените ѝ модерни оръжия. Но добри новини от фронта има - например за освобождаването на поредното село в участъка от фронта "Времевски", направлението от Велика Новоселка към Бердянск. Става въпрос за Сторожново, където украински войници се снимаха с украинското знаме пред къщата на един от посочените за виновни от съд в Хага на първа инстанция за свалянето на полет MH17. Става въпрос за Сергей Дубинский.

ОЩЕ: Интересни оценка и очаквания за украинската контраофанзива от Пригожин (ВИДЕО)

* Източник: Business Insider

Превод: Ганчо Каменарски

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес