Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Берлин преговаря с Анкара за нов миграционен пакт

15 март 2021, 13:26 часа • 1263 прочитания

Берлин и Анкара водят преговори за преразглеждане на пакта за миграция от 2016 г. между Европейския съюз и Турция. Това съобщава германското издание Das Handelsblatt, цитирано от агенция "Фокус".

Според германския вестник преговорите се провеждат преди планираната среща на министрите на външните работи на страните от ЕС на 25 март, на която турските искания може да бъдат включени в дневния ред на фона на опасенията от нова вълна от пристигащи бежанци и мигранти, след като пандемията от COVID-19 отшуми.

Тези искания включват разширяване на митническото споразумение, което според съобщенията Берлин е склонен да приеме въпреки възраженията на Атина, макар и не в контекста на ново миграционно споразумение, пояснява изданието. 

Твърди се също, че Анкара иска да ѝ бъде предоставен по-голям контрол върху начина, по който се използва финансирането от Брюксел, предназначено за бежанците. Позовавайки се на гръцки дипломатически източници, от редакцията твърдят, че преговорите между Берлин и Анкара се разглеждат със „смесени чувства“ от Атина, която иска да бъде упражнен по-голям натиск върху Турция, за да се избегне разпадането на съществуващото споразумение от 2016 г., особено по отношение на връщанията на мигрантите.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес