Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Берлин: Париж и Лондон да разрешат спора за риболова

29 октомври 2021, 15:06 часа • 1730 прочитания

Германското правителство призова в петък Великобритания и Франция да работят за разрешаването на все по-ожесточения спор за правата на риболов след Брекзит.

Говорителка на външното министерство в Берлин заяви пред репортери, че Германия следи отблизо спора и подкрепя усилията на Европейската комисия (ЕК) за "изясняване на конкретни въпроси, свързани с този случай".

"От наша гледна точка сега е важно за двете страни да се върнат към преговорите от последните седмици и месеци“, каза тя.

Лондон и Париж са в сериозно противоречие по отношение на правилата за лицензиране на кораби от ЕС, които искат да оперират във водите около Великобритания и Нормандските острови.

Франция е разгневена от отказа на Великобритания и самоуправляващите се острови Джърси и Гърнси, които зависят от Лондон в областта на отбраната и външните работи, да приемат някои от нейните кораби.

Френските рибари казват, че Брекзит се използва като извинение, за да не могат много от тях да получат лицензи за британските води, в които казват, че са плавали от години.

Разногласията се засилиха в четвъртък, когато Великобритания привика френския посланик, за да обясни "заплахите", отправени във връзка с риболовните права, часове след като френският министър-председател Жан Кастекс предложи да започне преговори за разрешаване на разногласията.

Говорител на ЕС заяви, че ще бъдат проведени разговори с Обединеното кралство и Франция, за да се опитат да разрешат спора.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес