Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Белгия забранява рекламата на хазартни игри, за да спре пристрастяването

09 март 2023, 15:48 часа • 1248 прочитания

От 1 юли тази година белгийското правителство забранява рекламата на хазартни игри. Целта е да се намали пристрастяването и натрупването на дългове, съобщи "Ройтерс".

Най-напред рекламите на хазарт ще бъдат забранени по телевизията, радиото, кината, списанията, вестниците, на обществени места, както и в уебсайтове и социални мрежи. После подобна забрана ще обхване и рекламите по стадионите - от 1 януари 2025 г.

От 1 януари 2028 г. пък планът е компании от хазартния бизнес вече да не могат да бъдат спонсори на професионални спортни клубове.

"Правителството е дълбоко загрижено за въздействието на рекламата на хазарта върху обществото", заяви министърът на правосъдието Винсент ван Куикенборне, цитиран от "Ройтерс". "А за всички онези, които искат да се отърват от хазартната си зависимост, това цунами от реклами е допълнителен проблем".

Новите правила предвиждат разходите за спонсорство вече да не бъдат приспадани от данъците, дължими от хазартните компании.

Правителството на Белгия твърди, че забраната идва след проучвания, които показват, че рекламите засилват хазартната зависимост и водят до силна задлъжнялост на хората.

ОЩЕ: Хазартният бранш обяви, че спира рекламите преди 18 ч.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес