Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Белгия повиши нивото на терористична заплаха, открити са нови бомби

22 март 2016, 10:29 часа • 3948 прочитания

Белгия вдигна нивото на тревога от терористична заплаха от трета на четвърта степен – най-високото възможно, съобщи руската RT.

Това стана след експлозиите на летището в Брюксел, при които по последна информация са загинали 17 души, а са ранени над 30. Леко ранените не могат да се изброят.

По информация на Министерството на външните работи, няма загинали или ранени българи.

Летището в Брюксел е напълно евакуирано. Белгийската медиа Het Laatste Nieuws съобщава, че са открити още бомби.

Междувременно беше съобщено за взривове в метрото в Брюксел до сградите на европейските институции. По последни данни загиналите при атаката са 10 души.

Евакуирана е административната сграда на белгийския премиер и парламента. Европейската комисия и Европейският парламент са отменили всички срещи и мероприятия, планирани за днес.

Eurostar е преустановила движението на влаковете от и за централната гара в столицата на Белгия Brussels Midi, съобщават от компанията. Всички влакове от Париж за Брюксел са преустановени, съобщава Guardian.

След експлозиите в метрото е затворена цялата подземна железница. В града се затварят още училища, детски градини, и места, където се струпват много хора.

Експлозиите на аеропорта в столицата на Белгия става само 4 дни след залавянето на 26-годишния Салах Абдеслам. Той е заподозрян, че е единственият оцелял атентатор от нападенията в Париж от 13 ноември миналата година. Вчера министърът на вътрешните работи на Белгия Ян Ямбон предупреди, че залавянето на един терорист може да активира друг.

Летището в Брюксел ще бъде затворено до 6 ч. сутринта утре, 23 март. Всички полети са отменени, съобщава Brussels Airlines.

Информацията е обновена в 11.44 часа.

Петя Бързилска
Петя Бързилска Отговорен редактор
Новините днес