Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Белгия изгони имама на голямата джамия в Брюксел, бил радикализиран

03 октомври 2017, 13:18 часа • 1800 прочитания

Държавният секретар на Белгия по миграционната политика и предоставянето на убежище Тео Франкен заяви по радио Bel-RTL, че е решил да лиши от право на пребиваване египетския имам на голямата джамия в столицата за проповядване на салафизъм.

„Получихме много ясни сигнали, че този човек е салафит, много радикален, консервативен и опасен за нашето общество и националната ни сигурност”, каза Франкен.

Според държавния секретар, Белгия има проблеми с „радикалния ислям и салафизма”, но не и с исляма като религия.

Белгийските власти отделят голямо внимание на противодействието на разпространяваните в джамиите салафистки идеи, чието проповядване се смята за една от причините за радикализацията на мюсюлманските младежи, предаде БГНЕС.

Салафизъм (от арабското салаф – предтеча, предшественик), е сунитско течение в исляма, чиито последователи се обявяват срещу елементите (нововъведения), привнесени в исляма от други религии или философски системи. Салафитите проповядват чист ислям и търсене на смисъла, изначално заложен от Аллах в Корана.

Салафия означава разбиране на религията такава, каквато са я проповядвали пророкът Мохамед и неговите сподвижници. Салафитите имат за идеал патриархален, ранен период на исляма.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес