Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Беларус подготвя закон, непризнаващ чуждестранни дипломи

29 октомври 2020, 21:50 часа • 2785 прочитания

Президентът на Беларус Александър Лукашенко се опитва да се бори с опозиционно настроените студенти. Според него в чуждестранните учебни заведения на белорусите им промиват мозъците и ги превръщат в „пета колона”, пише „Дойче веле”.

В тази връзка е започнало разработването на закон за непризнаване на дипломи, получени в чуждестранни висши учебни заведения. За издаденото от него разпореждане съобщи лично държавният глава.

„Ако те смятат да учат там, там ще им промият мозъците, както правят с нашите деца поляците. След това ще ни ги върнат като „пета колона””, смята държавният глава, коментирайки желанието на опозиционно настроените студенти да учат извън Беларус.

Според него, в чужбина беларусите с чуждестранни дипломи не са необходими на никого, след края на обучението оставят там „един-двама души и то талантливи физици и математици”.

Лукашенко разпореди да се осигури безопасността на „нормалните” студенти. Според него, около 10-15 човека са настроени опозиционно, а останалите са „нормални хора”.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес