Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Беларус насрочи президентски избори през януари 2025 г.

23 октомври 2024, 13:59 часа • 426 прочитания

Беларус, управляван от 1994 г. от авторитарния лидер Александър Лукашенко, един от основните съюзници на Москва, ще организира президентски избори в края на януари догодина, предаде Франс прес.

„Президентските избори в Република Беларус ще се състоят на 26 януари 2025 г.“, съобщи Централната избирателна комисия.

Вотът няма да е честен

Ръководителката на опозицията в изгнание Светлана Тихановска реагира бързо на съобщението, като изрази в „X“ мнение, че това ще бъде имитация на избори без истински изборен процес, които ще протекат „в атмосфера на терор“.

ОЩЕ: Беларуската опозиция иска незабавното освобождаване на 224 политически затворници

„Няма да бъдат допуснати нито алтернативни кандидати, нито наблюдатели. Призоваваме всички в Беларус и международната общност да отхвърлят този фарс“, допълни тя.

Предишните президентски избори през 2020 г. доведоха до безпрецедентни по мащаб демонстрации в знак на протест срещу фалшивата според опозицията победа на Александър Лукашенко. Стотици хиляди хора излязоха по улиците на Минск и други градове, но протестите им бяха смазани със сила, а мнозина бяха принудени да избягат в чужбина.

Според правозащитната организация "Вясна" 1300 души са "несправедливо пратени в затвора", защото са се противопоставили открито на властта или по други свързани с политиката причини.

ОЩЕ: Вандали атакуваха сгради на беларуската опозиция в Литва

Тихановска намери убежище в чужбина и няма вести от съпруга си Сергей Тихановски, който бе лишен от свобода заради опозицията си срещу Лукашенко, посочва агенцията.

Беларус е близък съюзник на Москва, но не се включи пряко в руската офанзива в Украйна, започната през февруари 2022 г. Страната обаче предостави територията си на руската армия за първоначалното настъпление и според Киев ѝ е дала позволение да използва летищата ѝ при бомбардировките срещу Украйна.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес