Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Басейн, дълбок 45,5 м. отвори врати в Полша

22 ноември 2020, 15:26 часа • 5226 прочитания

Басейн за гмуркане с дълбочина 45,5 метра с изкуствени подводни пещери и руини по подобие на тези на маите, най-дълбоката подобна структура в света, бе открит близо до Варшава този уикенд, информира БГНЕС. Комплексът включва малки останки за гмуркане и безплатни гмуркания за изследване. Разполага с 8 000 кубически метра вода - повече от 20 пъти количеството в обикновен 25-метров басейн. За разлика от другите, този басейн може да отвори, въпреки ограниченията заради коронавируса в Полша, тъй като е учебен център, който предлага курсове. Предвиден е и хотел със стаи, от които гостите ще могат да наблюдават водолазите на дълбочина пет метра.

"Това е най-дълбокият басейн в света", каза директорът на комплекса Михал Брасжински - 47-годишен гмуркач ентусиаст.  Настоящият носител на световния рекорд на Гинес е в Монтегрото Терме в Италия и е дълбок 42 метра. Басейн, планиран да бъде отворен във Великобритания през 2021 г. пък, ще бъде дълбок 50 метра.

Около дузина клиенти дойдоха през първия ден, при откриването на съоръжението, включително осем опитни водолази, които се надяваха да издържат изпит за инструктори. "Тук няма великолепни риби или коралови рифове, така че това не е заместител на морето, но определено е добро място за тренировка и обучение по безопасно гмуркане в открити води", каза Пшемислав Какпрзак, 39-годишен инструктор по гмуркане. и добави: "И е забавно! Това е като детска градина за гмуркачи!"

Йежи Новацки - 30-годишен горски служител и начинаещ гмуркач - каза: „За първи път слязохме на пет метра дълбочина, но можете да видите всичко чак до дъното - останките, пещерите - това е великолепно!" Басейнът ще се ползва и от пожарната и армията. Има много сценарии за обучение и може да се тества различно оборудване. Около 5 000 кубически метра бетон бяха наляти през двете години, необходими за изграждането на басейна, струващ около 40 000 000 злоти или 8,9 милиона евро.

Атанаска Маркова
Атанаска Маркова Отговорен редактор
Новините днес