Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Барозу: ЕК няма да предоговаря свободното движение с Швейцария

13 февруари 2014, 19:30 часа • 19682 прочитания

Уважаваме решението от референдума в Швейцария, но то създава сериозни проблеми и извънредна ситуация, заяви на пресконференция днес председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу.

Между Европейския съюз и Швейцария има договори, които трябва да бъдат спазвани, а резултатите от референдума създават проблем пред това, добави той. По неговите думи, Еврокомисията няма да преговаря с Берн по въпроса за свободното движение.

"Швейцария участва без ограничения на общия пазар, 430 хиляди швейцарци живеят в ЕС и не е честно да поставят условия, които отнемат същите възможности на гражданите на ЕС", заяви Барозу.

Според него референдумът създава проблеми на Швейцария и швейцарските власти следва да намерят решението. "Това не е наша работа", отбеляза Барозу и допълни, че след като швейцарското правителство реши как да действа, ще започнат разговори с Еврокомисията, но в рамките на съществуващите в договорите принципи.

В интервю за Reuters вчера Барозу посочи, че Швейцария ще загуби повече от Европейския съюз от ограничаването на имиграцията, тъй като не може да се възползва от всички предимства на най-големия пазар в света без взаимен достъп.

Той каза, че решението на швейцарския референдум за възстановяване на квотите за имигранти в нарушение на сключено споразумение с ЕС ще има сериозни последствия за отношенията между богатата алпийска държава и заобикалящия я 28-членен блок.

Въпреки че не спомена конкретни санкции, Барозу намекна, че швейцарците може да загубят правото да живеят и работят в ЕС, включително в съседните Германия, Франция и Италия, а швейцарските фирми също може да се сблъскат с препятствия.

Швейцария има население от 8 милиона души, една четвърт от които са чужденци, а ЕС - 500 милиона души. Швейцарските делови среди и повечето политически партии бяха против предложените в референдума ограничения на имиграцията, защото осъзнаваха колко много може да навреди това на националната им икономика, отбеляза Барозу.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес