Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Байдън, Шолц, Макрон и Джонсън искат безопасност на ядрените инсталации в Украйна

22 август 2022, 09:20 часа • 2025 прочитания

САЩ, Великобритания, Франция и Германия излязоха с обща позиция – да се осигури безопасността на ядрените инсталации, застрашени от войната в Украйна.

Американският президент Джо Байдън, британският премиер Борис Джонсън, френският министър-председател Еманюел Макрон и германският канцлер Олаф Шолц проведоха телефонен разговор в неделя, в който затвърдиха пълната подкрепа за Киев срещу Москва.

Украйна и Русия се обвиняват взаимно за обстрела по най-голямата АЕЦ в Европа – Запорожката, която е под контрола на руските сили. След разговора западните лидери призоваха за военна сдържаност около атомната електроцентрала в Южна Украйна, където подновените боеве породиха опасения за катастрофа, по-тежка от тази в Чернобил през 1986 г.

ОЩЕ: Путин предупреди Макрон за възможна катастрофа в украинската ядрена централа

Лидерите приветстваха одобрената в петък от руския президент Владимир Путин сделка, която позволява на инспекторите от Международната агенция за ядрена енергия (МААЕ) към ООН да посетят централата в бъдеще.

Четиримата държавни ръководители също така заявиха, че са "постигнали съгласие, че подкрепата за Украйна в нейната защита срещу руската агресия ще бъде постоянна".

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес