Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бабиш: Чехия не иска нагнетяване на отношенията с Русия

22 април 2021, 18:14 часа • 1732 прочитания

Властите в Чехия са заинтересовани от развитието на коректни отношения с Русия и не искат ескалация, заяви премиерът на страната Андрей Бабиш.

„Надявахме се, че Русия ще признае непоследователността на своята реакция [за експулсирането на 18 служители на руското посолство в Чехия], но нашето предложение за това как можем да успокоим ситуацията остана без отговор”, каза Бабиш.

По-рано днес беше обявено решението на чешкото правителство броят на служителите на руското посолство в Прага да бъде намален до аналогичния числен състав на чешкото посолство в Москва. Решението влиза в сила от днес, а Русия има срок до края на май да изтегли своите служители.

Премиерът подчерта, че действията на правителството са съгласувани с президента на Чехия Милош Земан, който ги е „подкрепил изцяло”.

Първият вицепремиер и министър на вътрешните работи Ян Хамачек заяви, че инцидентът във Врбетице през 2014 г., заради който се стигна до дипломатическо напрежение между Москва и Прага, е „огромно предизвикателство за Чехия в областта на сигурността”.

„Радвам се, че успяхме да се справим с този проблем, който вероятно е най-големият за нас в тази област през последните десетина години”, каза той.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес