Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Азаров: Ще има затвор за незаконно протестиращи

04 декември 2013, 18:15 часа • 24930 прочитания

Ако протестите в центъра на Киев, които съд в украинската столица обяви за незаконни, не спрат, то демонстриращите могат да отидат в затвора. Това заяви украинският премиер Микола Азаров.

Според Азаров причините за протестите вече липсват, тъй като Киев пое ангажимент да прати делегация до Брюксел за преговори за по-добри условие по договора за асоцииране с ЕС. Тя дори вече замина за столицата на Белгия, макар да беше обявено, че това ще стане след две седмици. Украинска делегация обаче се намира и в Москва, където ще води преговори за по-тясно икономическо сътрудничество с Русия.

Въпреки предупрежението на Азаров обаче демонстрациите в Киев не спират. Протестиращите са окупирали трайно централния площад "Независимост", като издигат барикади срещу евентуални опити на органите на реда да ги изгонят. Премиерът предупреди протестиращите, че няма зад кого да се скрият, когато полицията започне да наказва виновните за безредиците в Киев.

„Някои политически сили тласкат уличните протести към насилие, незаконна окупация на сгради на институциите и блокират дейността на държавата. Това са криминални прояви. Искам да попитам така наречените лидери на уличните протести - кой ще понесе отговорността за тези престъпления? Не се крийте зад хората, а излезте и поемете вината лично”, заяви Азаров, информира bTV.

Междувременно киевски студенти разрушиха загражденията около украинското министерство на образованието и блокираха сградата. Основно искане на демонстрантите е оставката на министъра на образованието и науката Дмитрий Табачник. Студентите се оплакват, че в учебните заведения ги заплашват с изключване поради участие в митинги. Заместник-министърът на образованието и науката Евгений Сулим е разговарял със студентите и ги е уверил, че няма да бъдат предприемани никакви действия срещу участници в демонстрации на привърженици на евроинтеграцията.

Още вчера Азаров обеща, че ще има кадрови промени в кабинета, но досега не е ясно какви ще са те.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес