Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Австрийският и германският парламенти одобриха помощта за Гърция

17 юли 2015, 15:16 часа • 7436 прочитания

Австрийският парламент гласува днес за началото на преговорите по трета програма за помощ за Гърция, съобщи британският вестник "Гардиън", цитиран от БГНЕС.

Парламентът на Германия също гласува даването на мандат на правителството на канцлера Ангела Меркел за възобновяване преговорите за трети спасителен заем от ЕС и Международния валутен фонд (МВФ) за Гърция.

Депутатите в долната камара на Бундестага подкрепиха подновяването на преговорите за 86 милиарда евро с голямо мнозинство - 439 гласа "за", 119 "против" и 40 "въздържали се".

На 13 юли по време на срещата на върха на еврозоната беше обявено споразумение за начало на преговори за помощ в рамките на Европейския стабилизационен механизъм (ESM). Условията за получаване на третата спасителна програма за Атина са реформи, особено в ДДС, реорганизацията на националната статистическа агенция, промени в пенсионната система.

Постигнатото споразумение между Гърция и европейските кредитори изисква ратифициране от гръцкия и няколко други парламента. Късно вечерта в сряда гръцките депутати одобриха споразумението. Френският парламент направи това още във вторник, като днес се очаква решението на депутатите в Германия.

Днес германският финансов министър Волфганг Шойбле призова депутатите да подкрепят споразумение за Гърция. В речта си на извънредното заседание на парламента той заяви: "Трябва да направим всичко по нашите възможности, за да доведем до успех този последен опит". Шойбле бе сред политици в ЕС, които бяха склонни Гърция да напусне еврозоната.

Днес премиерът Бойко Борисов заяви от парламентарната трибуна, че България ще подкрепи отпускането на мостово финансиране за Гърция.

Петя Бързилска
Петя Бързилска Отговорен редактор
Новините днес