Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Австралия обвини семейство за шпионаж

12 юли 2024, 06:25 часа • 777 прочитания

Съпрузи с руски паспорти  в Австралия са обвинявани в опит за шпионаж, предаде БТА. Двамата съпрузи за заподозрени в опит да разкрият поверителна информация на Москва, съобщи австралийската полиция.

Заподозрени са в опит да разкрия поверителна информация

40-годишната жена и 62-годишният й съпруг, и двамата австралийски граждани и притежатели на руски паспорти, са обвинени в "подготовка на шпионско престъпление", заяви на пресконференция Рийс Кершоу, комисар на Австралийската федерална полиция. За това обвинение се предвижда максимална присъда от 15 години лишаване от свобода.

Поверителна информация на руските власти

Двойката е била арестувана вчера в дома си в Бризбейн. Жената била военнослужещ в австралийската армия и е работила няколко години като "техник по информационни системи" в отбранителните сили, заяви полицейският представител. Твърди се, че по време на неин престой в Русия тя е обяснила на съпруга си как да проникне в служебния й акаунт от дома им. Така съпругът е получил достъп до определени документи и ги е изпратил на съпругата си в Русия.  Подозира се, че двойката е искала да предаде поверителната информация на руските власти, но не се знае дали предаването е било осъществено.

Жената е получила австралийско гражданство през 2016 г., а мъжът - през 2020 г.

Още: Трима арестувани в Германия по обвинения в шпионаж

 

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес