Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Австралия обвини Русия, че не признава заключенията на следствената група за полет MH17

27 септември 2018, 10:27 часа • 3890 прочитания

Министърът на външните работи на Австралия Марис Пейн обвини Русия в това, че не иска да признае резултатите от проведеното разследване на Съвместната следствена група за причините за свалянето на малайзийския Боинг над Източна Украйна през юли 2014 г.

"Потвърждавам нашата безусловна подкрепа към независимото разследване и изразяваме съжаление, че Русия не приема фактическите свидетелства, приведени от следствената група.", каза Пейн.

Министърът допълни, че специалистите от следствената група са потвърдили задълженията си по установяване на истината за това, кой стои зад сваления полет МН17 и привличането под отговорност на виновните.

Аналогично изказване направи и министър-председателят на Холандия Марк Рюте, съобщи Интерфакс.

Боинг -777 на малайзийските авиолинии, изпълняващ полет MH17 се разби на 17 юли 2014 година в източната част на Донецка област. Загинаха 298 души.

През май тази година съвместната следствена група излезе с доклад, в който се казва, че ракетата, пусната по самолета е доставена от руска военна част. 

Русия отрече изводите. Преди дни от министерството на отбраната на Руската федерация съобщиха, че ракетата, свалила самолета е идентифицирана и че е била изпратена в Украйна още през 1986 година, след което не се е връщала на руска територия.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес