Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Атакувалите Белгород руски доброволци обявиха, че пак са влезли в Русия (ВИДЕО)

25 май 2023, 16:54 часа • 3806 прочитания

Руският доброволчески корпус - една от руските антиправителствени групи, която обяви, че се сражава на страната на Украйна - заяви, че на 25 май членовете му отново са навлезли на територията на Руската федерация. Това се случва броени дни след като корпусът и легионът "Свобода на Русия" осъществиха мащабна атака в Белгородска област.

ОЩЕ: Командирът на Руския доброволчески корпус обобщи какво е свършено в Белгородска област (ВИДЕО)

Антикремълските бойци записаха видеоклип, в който казват, че са се върнали в "Родината". На сградата, която се вижда на кадрите, има поставен надпис "Глотово" - името на село в граничната с Украйна Белгородска област на Русия. Глотово се намира на около пет километра от руско-украинската граница.

"За пореден път влизаме на територията на Русия със сражения или тихо - това вече няма значение", казват въоръжените мъже във видеото, публикувано в "Телеграм" канала на корпуса. "Пламъкът на борбата гори в цялата страна. Чакайте ни във вашия град".

На 22 май група въоръжени мъже от легион "Свободна Русия" и Руския доброволчески корпус заявиха, че са преминали в руската Белгородска област и са завзели гранични села. Местният губернатор Вячеслав Гладков обяви "антитерористична операция", която беше отменена на 23 май, след като руските власти обявиха "победа" над групировките.

Руското министерство на отбраната съобщи, че са разгромили така наречените "украински формирования", като заяви, че са "убили 70 бойци" и са унищожили четири бойни бронирани машини и пет камиона, като същевременно са "прогонили останалите формирования от Белгородска област обратно на украинска територия".

Руският доброволчески корпус обаче отрича тези твърдения. Украински официален представител, който говори при условие за анонимност, заяви пред The New York Times, че въоръжените групировки са понесли загуби, но не достатъчно, за да засегнат бойния им капацитет.

По-рано Руският доброволчески корпус твърдеше, че е извършил нападения в Брянска област на 4 март, като претендираше за подкрепата на украинските военни. Киев отрече да има каквато и да е връзка с операциите на групировката.

Според един от сътрудниците на разследващата медия Bellingcat руските доброволци (Руския доброволчески корпус) са водени от Денис Капустин, по прякор Никитин. Той е известен крайнодесен руснак, който има връзки с украинските крайнодесни формации, включително "Азов". Капустин е със забрана да влиза в Шенгенското пространство от 2019 година насам и има спекулации, че според германското разузнаване той има тесни връзки с руските спецслужби, което му създава репутация на наемник.

ОЩЕ: САЩ проучват дали американски машини са ползвани за атаката в Белгородска област

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес