Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Атака с дронове край Курск: Руски град остана без ток и парно (ВИДЕО)

03 януари 2024, 15:09 часа • 4597 прочитания

Русия продължава да изпитва вкуса на войната, която собственият ѝ президент Владимир Путин подпали в Украйна през февруари 2022 г. След като в края на миналата година имаше мащабен украински удар по Белгород, на 3 януари дронове нападнаха област Курск.

Цял град без ток

Атакувана е подстанция в Железногорск, Курска област, градът е напълно прекъснат от електро- и топлоснабдяване. В някои части са спрели да работят бензиностанции, магазини и банкомати.

Не е ясно откъде са били изстреляни безпилотните машини - Украйна не е поела отговорност за нападението. Руските пропагандни канали в "Телеграм" като местния "Курск бомонд" обвиниха украинските въоръжени сили.

Още: Полша се закани на Путин: Ще ти отговорим на език, който разбираш

Обвинение към Украйна

"В Железногорска област подстанция е повредена след въздушна атака от страна на украинските въоръжени сили. Това е довело до прекъсване на електрозахранването в жилищни сгради в няколко населени места. Извършва се свързване съгласно резервната схема. Работата на аварийните екипи продължава", пише каналът, предавайки съобщение на губернатора Роман Старовойт.

Скъсал се е и магистрален топлопровод. Няма отопление в 17 жилищни сгради в 14-и микрорайон. Последствията от аварията се отстраняват, твърди той.

Още: Вързан в окопа: ВСУ спасиха с дрон украински военнопленник (ВИДЕО)

Припомняме, че вчера, 2 януари, Русия нанесе унищожителен удар по Украйна с помощта на 35 дрона "Шахед" и 99 ракети от различен тип, включително балистични. Основно атаките бяха по Киев, Киевска област и Харков. Загинаха най-малко петима души, а повече от 130 бяха ранени.

Още: Путин изпълнява заканата си за по-мощни удари по Украйна: Жертви и щети след нов ужас в Киев (ОБЗОР)

Също така стана ясно, че производствената база и складовете на украинския производител на тактическо облекло M-TAC са повредени или напълно унищожени от руската ракетна атака срещу Киев на 2 януари, съобщи компанията във Facebook.

Атаките по Курск

Курска област граничи със Североизточна Украйна и е съвсем близо до ударения от руснаците вчера град Харков - втория по големина на украинска територия. Курск често е обект на украински нападения или на партизански атаки: Поразени самолети и разрушен хангар в руска военна база след украински удар (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес