Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Асоциацията на общините в Германия е против въвеждането на четиридневна работна седмица

03 юли 2023, 10:21 часа • 854 прочитания

Германската асоциация на общините изрази скептицизъм по отношение на идеята за въвеждане на четиридневна работна седмица за общинските служители.

"Намаляването на броя на работните дни няма да бъде възможно. Тази идея не съответства на обществените нагласи и очаквания", заяви пред ДПА Герд Ландсберг, президент на асоциацията.

Той отбеляза, че обществеността очаква услугите, предоставяни от общинските администрации, да бъдат достъпни през всички работни дни. "Подобряването на обществените услуги, постигането на по-голяма удовлетвореност от една по-ефективна администрация, за съжаление, не винаги се постигат с по-малко работни дни", посочи Ландсберг.

Някои германски компании са въвели четиридневна работна седмица, без да намаляват заплатите на своите служители. 

ОЩЕ: В Германия поискаха да се въведе сиеста като в Южна Европа

Общинските власти в Менген, провинция Баден-Вюртемберг, също въведоха пробно четиридневна работна седмица за служителите си. Те обаче са длъжни да отработват всички работни часове, които се изискват в рамките на една нормална работна седмица. 

Междувременно британското правителство забрани пробното въвеждане на четиридневна работна седмица в една от английските общини, предаде ДПА. 

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес