Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Асоциацията на кметовете на Франция се ангажира с реконструкцията на разрушения от руснаците Ирпен

29 юни 2022, 11:33 часа • 1585 прочитания

Асоциацията на кметовете на Франция (AMF) и кметът на украинския град Ирпен подписаха във вторник декларация, която ще позволи на френските общини да участват във възстановяването на разрушеното от руските сили киевско предградие.

Войната далеч не е приключила в Украйна, но е време да се помисли за възстановяването и бъдещото развитие на някои градове, изтъкнаха в Париж участниците в събитието.

„Обявяваме силното си желание да участваме на ниво местна общност във възстановяването на Украйна“, каза президентът на AMF Давид Лиснар, наричайки Ирпен "град-мъченик и герой", който е изиграл своята роля за „спирането на атаката“ срещу украинската столица.

Идеята е френските общности да участват в реконструкцията на Ирпен чрез правни, административни и технически инструменти, както и чрез мобилизиране на финансови ресурси.

Един от най-неотложните проблеми е изграждането наново на социалната инфраструктура, училищата и детските градини, които да позволят на жителите на града да се върнат в него. Според AMF 75% от града е повреден, като "повече от 12 000 сгради са засегнати, а 885 са напълно разрушени". Организацията оцени и че за най-неотложните нужди на първо време ще са необходими 50 милиона долара.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес