Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Армин Лашет заплаши Русия с нови санкции заради Украйна

01 август 2021, 11:20 часа • 2269 прочитания

Кандидатът за канцлер на Германия от консервативния блок ХДС/ХСС Армин Лашет заплаши Русия със санкции, ако използва газопровода „Северен поток-2“ за оказване на натиск върху Украйна. Това предаде Дойче веле.

„Ако Русия отново се държи агресивно спрямо Украйна, Германия ще предприеме мерки на национално ниво и освен това ще подкрепи санкции на ниво ЕС“, заяви той в интервю за полския вестник „Rzeczpospolita“.

Според Лашет, по този начин може да се гарантира, че „Русия няма да може да използва тръбопровода като геополитическо оръжие“. Споразумението между Германия и САЩ, според което Берлин се ангажира да предприеме мерки в отговор на евентуална агресия от страна на Русия спрямо Украйна, „ни предоставя инструмент заедно да привлечем под отговорност Русия заради деструктивна дейност“.

„Подкрепата на суверенитета и сигурността на Украйна трябва да бъде външнополитически приоритет за Германия“, заяви кандидатът за канцлер.

„Важно е също така Русия да разбере, че за нас са неприемливи нарушаването на международното право, хибридните атаки срещу западните демокрации и атаките срещу основните човешки и граждански права на собствената ѝ територия“, подчерта Лашет.  

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес