Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Арлийн Фостър стана първи министър на Северна Ирландия

11 януари 2020, 20:15 часа • 2464 прочитания

Парламентът на Северна Ирландия поднови работата си почти 3 години след разпадането на местното правителство в региона, пише британският Guardian.

По време на безпрецедентно заседание в събота регионалният парламент избра Алекс Маски от Шин Фейн за председател на законодателния орган. След това депутатите избраха лидера на Демократичната юнионистка партия Арлийн Фостър като първи министър на Северна Ирландия, а Мартин О'Нийл от Шин Фейн за заместник на първия министър.

След поемането на поста Фостър коментира, че през последните 3 години е имало много подигравки и разделение и че сега е време Северна Ирландия да продължи напред. Тя отбеляза, че иска всеки да бъде добре дошъл в Северна Ирландия.

В новото правителство влизат петте основни партии - Демократичната юнионистка партия, Шин Фейн, Социалдемократическата и Лейбъристка партия, "Алианс" и Ълстърската юнионистка партия.

Вчера политическите партии в Северна Ирландия постигнаха съгласие за подновяване на работата на парламента и институциите в Белфаст след тригодишно прекъсване.

Илия Лазаров
Илия Лазаров Отговорен редактор
Новините днес