Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Арестуваха петима за терористичния акт в Рамбуйе

25 април 2021, 18:15 часа • 1160 прочитания

Френските власти задържаха петима души в рамките на антитерористично разследване във връзка с терора в Рамбуйе, където служителка бе смъртоносно намушкана в полицейско управление.

Френската полиция застреля нападателя тунизиец малко след като той прободе с нож във врата невъоръжената административна служителка в петък на входа на полицейското управление, предаде АП. На пресконференция в неделя прокурорът за борба с тероризма Жан-Франсоа Рикар заяви, че полицията разпитва братовчед на нападателя.

Нападателят, идентифициран от властите като Джамал Г., е влязъл във Франция незаконно през 2009 г. и е получил документи за пребиваване в края на 2019 г., каза Рикар. Според баща му той е бил практикуващ мюсюлманин, добави Рикар.

Той е наблюдавал полицейското управление и е слушал религиозни песни, подбуждащи към "джихад", точно преди нападението, според доказателствата, намерени в мобилния му телефон.

Свидетели са го чули да казва "Аллах акбар" по време на терористичната атака.

Той няма криминално досие или доказателства за радикализация, каза Рикар, подчертавайки, че се провеждат разследвания, за да се установи дали хора са помагали или вдъхновявали нападателя.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес