Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Арестуваха лидера на ЕТА

05 ноември 2016, 12:24 часа • 1055 прочитания

Лидерът на баската терористична организация ЕПА Мигел Ирасторса бе задържан и се намира в юридическата полиция в град Байона в югозападна Испания, съобщи БГНЕС.

Терористът Ирасторса е заловен в къща в Аскен във френския департамент Атлантически Пиринеи. Операцията е проведена съвместно от френската и испанската полиция.

Министерството на вътрешните работи на Испания съобщи, че са „възможни са и други арести в рамките на операцията, чиято цел да се залови цялото ръководство на ЕТА”.

ЕТА ("Страна на баските и свободата") е баска ляворадикална и националистическа организация, използваща терористични методи. Тя се обявява за създаването на баска държава в районите на Испания и Франция, които са населени с баски. От създаването й през 1959 година тя е ликвидирала 829 души, от които 486 военни и полицаи.

Пред 2011 година ЕТА обяви временно прекратяване на въоръжената борба. Тя обаче отказва да предаде големите количества оръжия, боеприпаси и взривове, заради което силовите структури на Испания и Франция продължават дейността си срещу нея

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес